Tiroida, o glandă mică situată la baza gâtului, joacă un rol important în reglarea metabolismului și a multor funcții ale organismului. Atunci când apar afecțiuni tiroidiene, cum sunt hipotiroidismul, hipertiroidismul sau tiroidita, ele pot influența și sănătatea orală, crescând riscul dezvoltării unor probleme dentare.
Află din rândurile următoare care este legătura dintre glanda tiroidă și sănătatea orală.
Tiroida și sănătatea orală – cum sunt conectate?
Atunci când glanda tiroidă nu funcționează corect, pot apărea diferite probleme și la nivelul cavității orale, cum ar fi:
- scăderea producției de salivă, care favorizează uscăciunea gurii (xerostemie) – dezechilibrele tiroidiene duc la sindromul de gură uscată, fapt care poate crește riscul de probleme dentare; saliva neutralizează acizii din cavitatea orală, remineralizează dinții și ajută la prevenirea cariilor;
- disconfort și probleme de înghițire – o glandă tiroidă mărită poate provoca disconfort și dificultăți la înghițire;
- creșterea riscului de afecțiuni gingivale – problemele cu tiroida afectează sănătatea gingiilor și invers, boala parodontală existentă și netratată afectează funcția tiroidei, din cauza inflamației cronice.

Cum afectează bolile tiroidiene sănătatea orală?
Hipotiroidismul din copilărie se manifestă prin buze groase, limbă mare proeminentă, malocluzie și erupție întârziată a dinților. Înainte de a trata un pacient care are antecedente de boală tiroidiană, medicul dentist trebuie să obțină diagnosticul și etiologia corecte pentru tulburarea tiroidiană, precum și complicațiile medicale anterioare și terapia medicală recomandată.
Hipertiroidismul se caracterizează prin tremor, instabilitate emoțională, intoleranță la căldură, tahicardie sinusală, debit cardiac crescut, suflu cardiac sistolic, hipertensiune arterială, apetit crescut și scădere în greutate. Manifestările orale ale hipertiroidismului includ risc crescut de carii, boală parodontală, erupție dentară accelerată, osteoporoză maxilară, dar și sindromul gurii arzătoare sau sindromul Sjogren (o afecțiune care provoacă uscăciunea gurii).
Tratamente stomatologice recomandate pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene
Medicul stomatolog poate fi primul care depistează eventuale probleme tiroidiene, ajutând la diagnosticarea lor precoce. Îngrijirea orală va fi adaptată și personalizată, pentru evitarea oricăror complicații.
De exemplu, în timpul radiografiilor dentare, pacienții cu afecțiuni tiroidiene trebuie să poarte un guler tiroidian pentru a proteja glanda de radiații, pe lângă vesta de plumb care acoperă întreg corpul.
Iată ce alte tratamente stomatologice sunt recomandate în cazul pacienților cu afecțiuni tiroidiene:
1. Igienizarea dentară profesională și controalele stomatologice regulate
Pacienții cu afecțiuni tiroidiene trebuie să facă detartraj și periaj profesional cel puțin o dată la 6 luni pentru a preveni acumularea de placă bacteriană și inflamațiile gingivale. Prin controale stomatologice regulate, medicul dentist poate monitoriza eventualele schimbări la nivelul cavității orale și preveni alte complicații.

2. Tratamentul bolii parodontale
În cazul inflamațiilor gingivale și a sângerărilor gingivale frecvente, pot fi necesare tratamente parodontale personalizate, cum ar fi chiuretajul subgingival sau decontaminarea bacteriană cu laserul stomatologic.
3. Evaluarea densității osoase înainte de tratamentul cu implanturi dentare
Pacienții cu osteoporoză asociată hipertiroidismului au avea nevoie de o evaluare atentă a densității osoase înainte de a opta pentru implanturi dentare. În unele cazuri, poate fi necesară o grefă osoasă pentru a asigura succesul implantului.
4. Îngrijire personalizată în cazul intervențiilor chirurgicale dentare
Pacienții cu hipotiroidism netratat pot avea un risc mai mare de complicații postoperatorii, astfel că medicul stomatolog trebuie să ia măsuri personalizate pentru a asigura o vindecare optimă în urma intervenției.
În cazul pacienților cu hipertiroidism, este importantă monitorizarea tensiunii arteriale și evitarea stresului excesiv în timpul procedurilor stomatologice.

Ce pot face pacienții cu afecțiuni tiroidiene acasă pentru sănătatea lor orală
Managementul xerostemiei la domiciliu rămâne în responsabilitatea pacienților. Astfel, dacă ai gura uscată, poți respecta următoarele indicații:
- folosește o apă de gură fără alcool pentru a preveni uscăciunea
- bea mai multă apă și ai grijă să consumi alimente hidratante
- mestecă o gumă fără zahăr pentru a stimula secreția de salivă
Afecțiunile tiroidiene au un impact asupra sănătății orale și invers, o sănătate orală precară influențează sănătatea glandei tiroide. Pacienții diagnosticați cu astfel de afecțiuni trebuie să acorde o atenție deosebită igienei dentare și să colaboreze îndeaproape cu medicul stomatolog și endocrinolog pentru a preveni complicațiile.