Unul dintre subiectele care stârnește controverse în rândul părinților este cel legat de suzetă. Când se dă suzeta la bebeluși, la cât timp se schimbă suzeta, când este momentul potrivit să renunțăm la ea și cum putem învăța copilul să renunțe la suzetă?
Răspundem la toate aceste întrebări și lămurim situațiile în care suzeta afectează dinții copiilor în rândurile ce urmează.
Când se dă suzeta la bebeluși?
La scurt timp după naștere, bebelușul are un reflex natural de supt, care joacă un rol important și în procesul de hrănire. Este indicat să-i oferi suzeta nou-născutului doar în anumite momente, cum ar fi după hrănire pentru a se liniști sau noaptea dacă se foiește în somn.
Evită să-i oferi suzeta înainte de masă, deoarece acest obicei imită senzația de sațietate și ar putea reduce apetitul bebelușului.
La cât timp se schimbă suzeta la bebeluși?
Suzetele trebuie schimbate în funcție de vârsta copilului și de starea lor de deteriorare. Există suzete special concepute pentru intervale de vârstă: 0-6 luni, 6-9 luni, 9-12 luni. Acestea se diferențiază prin mărime și formă, astfel încât să fie confortabile pentru cel mic pe măsură ce el crește.
Cât timp lăsăm suzeta copilului?
În mod ideal, copilul ar trebui să folosească suzeta până la 12-18 luni. Renunțarea la suzetă este recomandată în jurul vârstei de 2 ani sau chiar mai devreme, deoarece după această perioadă, obiceiul i-ar putea afecta dantura și vorbirea.
Unii medici pot recomanda renunțarea la suzetă între 6 și 12 luni, din cauza riscului crescut ca bebelușul să dezvolte otită sau infecții ale urechii.
Ce probleme dentare poate cauza suzeta?
Folosirea prelungită a suzetei, în special după vârsta de 2-3 ani, poate provoca:
- probleme de aliniere a dinților;
- deformarea palatului, deoarece forma cerului gurii se adaptează pentru a susține prezența constantă a unui obiect în cavitatea orală;
- probleme de vorbire, deoarece suzeta poate împiedica mișcările corecte ale limbii și ale mușchilor implicați în vorbire.
Suzeta obligă limba să ocupe o poziție mai joasă, fapt care predispune copilul la respirația orală (pe gură) în locul respirației nazale, normale.
Există studii care arată faptul că bebelușii hrăniți cu biberonul și care primesc suzetă sunt de 2 ori mai predispuși să aibă dinți nealiniați și probleme cu mușcătura, comparativ cu cei care sunt alăptați.
De exemplu, un studiu mai vechi din 2001 a dezvăluit că malocluzia (mușcătura incorectă) era prezentă la:
- 71% dintre copiii participanți la studiu, care au continuat să folosească suzeta sau să sugă degetul după vârsta de 4 ani;
- 36% dintre copiii care au renunțat la aceste obiceiuri între 3 și 4 ani;
- 14% dintre copiii au renunțat la aceste obiceiuri până la vârsta de 2 ani.
Suzeta ortodontică este un înlocuitor mai bun?
Suzeta ortodontică este concepută pentru a imita mișcările naturale realizate de bebeluș în timpul alăptării, în ideea că arcada copilului se va dezvolta mai normal.
Cu toate acestea, riscurile asociate cu utilizarea prelungită a suzetei rămân aceleași. Este important ca cel mic să renunțe la suzetă în jurul vârstei de 2 ani sau mai devreme dacă este posibil, indiferent de tipul acesteia.
Cum fac copilul să renunțe la suzetă?
Strategia potrivită depinde de vârsta și de temperamentul celui mic. Poți înlocui suzeta cu un alt obiect de confort, precum o păturică sau o jucărie, ori printr-o activitate relaxantă, cum ar fi cântatul unui cântecel sau mângâieri suplimentare pentru adormire.
Dacă vârsta copilului permite, explică-i faptul că suzeta este un obiect menit să-i aducă un confort temporar, nu pe termen lung.
Orice metodă vei alege, evită să pedepsești copilul pentru folosirea suzetei. El face asta ca o formă de a se liniști și a gestiona stresul, așa că o presiune negativă din partea ta l-ar putea determina să reia obiceiul.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea copilului tău este să-l ajuți să se împrietenească de mic cu vizitele la stomatolog. În cadrul consultațiilor de rutină, medicii pedodonți monitorizează dezvoltarea armonioasă a danturii și pot preîntâmpina apariția eventualelor probleme cu dințișorii sau mușcătura copilului. Nu ne mai rămâne decât să-ți spunem: te așteptăm împreună cu cel mic la EDENT Clinic!