București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Majoritatea părinților sunt preocupați de carii și dinți strâmbi când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor lor. Totuși, există o afecțiune mai puțin cunoscută care poate accelera apariția cariilor și care merită atenția ta: sindromul de hipomineralizare molar – incisiv (MIH). Citește în continuare pentru a afla ce este sindromul MIH, cum îl recunoști și cum se tratează. 

Ce este sindromul de hipomineralizare molar – incisiv?

Sindromul de hipomineralizare molar – incisiv (sindromul MIH) este o afecțiune patologică în care smalțul dinților devine moale și poros. Smalțul dentar este stratul exterior dur care protejează dintele, iar hipomineralizarea înseamnă că smalțul este insuficient mineralizat, ceea ce îl face mai susceptibil la carii și deteriorări.

Sindromul MIH afectează de obicei primii molari permanenți și uneori incisivii centrali.  Poate avea loc și hipomineralizarea molarilor doi deciduali sau a caninilor. În unele cazuri, dinții de lapte pot prezenta și ei simptome similare. 

La ce vârstă apare sindromul de hipomineralizare molar – incisiv? 

În jurul vârstei de 5-7 ani, când dinții permanenți încep să erupă. Este perioada în care poți observa primele semne de hipomineralizare ale smalțului dentar. 

În cazul dinților de lapte afectați de MIH, primele semne pot apărea în jurul vârstei de 2 ani

Cum recunoști sindromul de Hipomineralizare Molar – Incisiv? 

Ca părinte, una dintre primele întrebări pe care ți le pui este: cum îmi dau seama dacă dințișorii copilului meu sunt afectați de sindromul MIH? 

Dinții afectați de sindromul de hipomineralizare au un aspect specific: pete asimetrice ce variază în culoare, de la alb la crem, galben sau decolorări maro

sindrom-hipomineralizare-molar-incisiv

Alte semne și simptome MIH sunt: 

  • sensibilitate și/sau durere a dinților afectați
  • cariile noi apărute pot evolua rapid
  • părți ale dinților se pot sparge

Deși smalțul afectat prezintă o grosime normală, calitatea acestuia nu mai este la fel de bună. Dacă molarii de 6 ani sunt afectați, există posibilitatea ca și molarul contralateral să fie afectat. 

Din ce cauze apare sindromul de Hipomineralizare Molar – Incisiv?

Mai mulți factori pot contribui la hipomineralizarea smalțului dentar, influențând sănătatea dinților încă din perioada sarcinii și până după naștere.

  • Factori prenatali: hipocalcemia mamei, hipovitaminoza A și D, diabetul zaharat, rubeola, infecțiile tractului urinar. 
  • Factori perinatali: nașterea prin cezariană, nașterea prematură, nașterea de gemeni, hipoxie infantilă, greutate scăzută la naștere, deficiența de calciu neonatală. 
  • Factori postnatali: probleme de nutriție ale copiilor, hipocalcemie, boli respiratorii, alimentația prelungită la sân, expunerea la dioxina din laptele matern, otita medie, tulburări ale glandei tiroide și paratiroide, anumite medicamente.  

Cum poate afecta copilul sindromul MIH? 

Copilul va resimți dureri de dinți la consumul de alimente și băuturi calde sau reci, dar și în timpul periajului, motiv pentru care ar putea încerca să-l evite. Când incisivii sunt afectați de MIH, petele dentare sunt vizibile în timp ce copilul vorbește sau râde, fapt care l-ar putea stânjeni în interacțiunile sociale. 

Cum se tratează sindromul de hipomineralizare molar – incisiv la copii?

Tratamentul pentru sindromul de hipomineralizare molar – incisiv variază în funcție de severitatea afecțiunii. Uneori, sunt suficiente măsuri preventive, alteori sunt necesare restaurări sau chiar extracții dentare.

Măsurile preventive recomandate sunt: periajul dentar de 2 ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor și în cantitatea adecvată vârstei copilului, pentru a preveni apariția cariilor

În timpul erupției dentare, medicul dentist pediatru poate aplica pe suprafața ocluzală un ciment ionomer de sticlă care eliberează fluor, pentru a proteja dinții. O altă soluție poate fi și aplicarea unui lac de fluorizare pentru a desensibiliza dinții. 

În cazul molarilor și incisivilor afectați sever, se poate recomanda restaurarea cu rășini compozite sau coroane dentare pediatrice. 

Fiecare copil merită să zâmbească fără griji, să se bucure de fiecare mușcătură din mâncarea preferată și să râdă din toată inima. Ca părinte, asigură-te că urmărești cu atenție evoluția danturii celui mic și îl aduci periodic la dentist, pentru a preîntâmpina apariția oricăror neplăceri dentare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *