Ocluzia corectă joacă un rol esențial atât în sănătatea dentară, cât și în sănătatea generală a organismului. Mușcătura corectă reduce riscul apariției de carii dentare și contribuie la o dezvoltare armonioasă a dinților permanenți.
Însă mulți copii pot dezvolta o mușcătură incorectă sau o malocluzie, a căror consecințe sunt multiple. Malocluzia poate îngreuna alimentația copilului, poate duce la probleme de vorbire, dificultăți respiratorii și chiar la trăsături faciale nearmonioase, care pot influența negativ stima de sine și încrederea micului aventurier.
În plus, malocluzia face mai dificilă menținerea unei igiene orale corecte, crescând riscul de apariție a altor probleme dentare (gingivită, tartru, carii etc).
În acest articol, îți vom explica ce este ocluzia adâncă la copii, cum o recunoști, din ce cauze apare și cum se corectează.
Ce este ocluzia adâncă și cum o recunoști?
Ocluzia adâncă la copii apare atunci când dinții frontali de sus acoperă excesiv dinții frontali de jos. Altfel spus, incisivii inferiori nu se mai văd, fiind acoperiți de cei superiori. În acest fel, poți recunoaște foarte ușor mușcătura adâncă la copii.
Din ce cauze apare ocluzia adâncă la copii?
Ocluzia adâncă poate fi cauzată de mai mulți factori, dintre care amintim:
- factorii genetici – copiii pot moșteni de la părinți o predispoziție genetică pentru ocluzia adâncă; dimensiunea și forma maxilarelor sunt trăsături ereditare care pot influența alinierea dinților și pot duce la dezvoltarea unei mușcături adânci.
- forma moștenită a arcadelor dentare – dacă părinții au un maxilar inferior mic sau retras și un maxilar superior proeminent, copiii pot moșteni această trăsătură și se pot confrunta cu o ocluzie adâncă.
- obiceiuri vicioase din copilărie – suptul degetului, folosirea îndelungată a suzetei sau respirația pe gură sunt obiceiuri care, realizate excesiv și pe o perioadă lungă de timp, pot duce la o dezvoltare incorectă a maxilarelor și la o ocluzie adâncă.
- retrognatism mandibular – când copilul se confruntă cu o dezvoltare insuficientă a mandibulei, vom observa impactul asupra dinților, ocluziei și trăsăturilor faciale. În acest caz, mandibula este poziționată mult prea în spate, iar decalajul dintre cele 2 arcade este și mai vizibil.
Cum se corectează ocluzia adâncă?
Pentru a trata ocluzia adâncă la copii, medicul stomatolog va lua în considerare gradul de severitate al afecțiunii și vârsta copilului. Cu cât aduci copilul mai devreme la ortodont pentru începerea tratamentului, cu atât vom putea corecta această problemă cu mai puțin stres și disconfort pentru cel mic.
Ocluzia adâncă se poate corecta prin purtarea unui aparat dentar și se poate asocia cu un tratament chirurgical, în cazul dinților permanenți.
Aparatul dentar corectează poziția dinților și pe cea a maxilarelor, îmbunătățind funcția masticatorie. Medicul ortodont poate recomanda atât un aparat dentar fix, cât și aliniatori transparenți precum SPARK Clear Aligners pentru copii.
Este important să corectăm ocluzia adâncă la copii, pentru a preveni o serie de neplăceri precum:
- uzura excesivă a dinților din față, ceea ce poate duce la sensibilitate dentară și un risc crescut de carii
- afectarea articulației temporomandibulare (ATM), care poate da dureri de maxilar sau disconfort în timpul vorbirii și mestecării
- estetica zâmbetului celui mic
Cum putem preveni ocluzia adâncă la copii?
Atunci când ocluzia adâncă apare din cauze genetice sau ereditare, aceasta nu poate fi prevenită direct de către părinți sau medici. Totuși, ca părinte, poți monitoriza atent dezvoltarea copilului tău și poți veni cu el la controale medicale periodice, pentru depistarea timpurie a oricăror probleme, inclusiv ocluzia adâncă.
Cu cât o afecțiune este identificată mai devreme, cu atât soluțiile de tratament propuse vor fi mai simple, mai puțin invazive și mai accesibile.