Ce este măseaua de minte și când ar trebui scoasă?
Măseaua de minte este de fapt molarul 3, localizat în cea mai îndepartată zonă a maxilarului, respectiv mandibulei și apare în general între 17-25 ani, atunci când maxilarele s-au dezvoltat complet.
În mod normal avem 4 astfel de molari de minte, dar sunt și cazuri în care nu sunt toți prezenți.
Molarii de minte sunt folositori doar dacă sunt erupți normal și sunt sănătosi, în caz contrar aceștia vor cauza complicații: infecții ale gingiei, deteriorarea celorlalți dinți sau înghesuirea lor printr-un efect domino.
Cum ne dăm seama că iese molarul de minte?
Apariția molarului de minte are că semne de cele mai multe ori, inflamația gingiilor, disconfort la masticație, durere, uneori chiar și febră. Aceste complicații apar că urmare a îngreunării igienei dentare datorată poziției acestora sau a modului în care erupe măseaua de minte.
Sunt situații care au ca indicație clară extracția molarului de minte:
- erupția parțială -o parte din molar rămâne în gingie;
- atunci când nu există spațiu să se dezvolte normal și împing molarii lângă care cresc;
În alte situații nu este necesară extracția molarului de minte: dacă acesta este sănătos, dacă a ieșit complet din gingie, nu deranjează când mestecam și poate fi curătat ușor cu periuță dentară sau dacă este complet în os și nu este în apropierea altui dinte sau nu dă semne să erupă.
Se recomandă un consult de rutină la medicul stomatolog pentru a vedea exact care este soluția cea mai bună. Chiar daca nu există durere în prezent, în urma unei radiografii dentare se poate constata o afecțiune în curs de dezvoltare, de aceea este bine de știut care este statusul molarilor tăi de minte și dacă pot apărea sau nu complicații în viitor.
De ce trebuie extrași molarii de minte?
Molarii de minte pot cauza probleme precum:
- Carii la dinții vecini
- Dureri severe
- Afectarea dinților vecini
- Infecția țesuturilor moi din jurul măselei de minte (pericoronarita)
- Înghesuirea dinților prezenți pe maxilar
- Chisturi sau tumori
Poziția molarul de minte poate fi:
- Inclus în os: inclus vertical sau inclus în os în poziție oblică/orizontala, în acest caz molarul de minte nu este vizibil cu ochiul liber și poate leza pe lângă dinții învecinați și obrazul, limba. De asemenea el poate să fie aproape de formațiuni anatomice precum nervul alveolar.
- Semiinclus în os: în acest caz poate fi văzut cu ochiul liber, este acoperit parțial cu gingie
- Erupt: când acesta este prezent complet în cavitatea bucala
Când trebuie să mergi la medic?
La fiecare 6 luni la controlul de rutină sau dacă apar dureri, umflături, un miros neplăcut, sângerări sau chiar o mică jenă în zona din spatele maxilarului. La un simplu control și după realizarea unei radiografii dentare se poate stabili un diagnostic după care vei primi informații despre pașii de urmat.
Decizia extracției măselei de minte trebuie luată împreună cu medicul stomatolog, el examinează poziția și sănătatea ei și recomandă ce este cel mai bine pentru tine, pentru a evita complicațiile.
Chiar dacă ea nu creează dureri și consideri că nu există motive să o scoți, dacă ignori sfatul medicului se poate ca unele complicații să te afecteze pe termen lung precum: sângerări mari, dinți distruși, amorțeală sau imposibilitatea de a mai deschide gura dacă extracția nu este făcută la timp.
Ce presupune extracția?
Extracția molarului de minte este o procedură chirurgicală în care se îndepărtează unul sau mai mulți molari de minte (se pot scoate și doi molari de pe aceeași parte intr-o singura ședință).
În cazul molarilor incluși sau semiinclusi în prima etapă se face o incizie la nivelul gingiei ca să se ajungă la dinte sau os.
În unele cazuri, cum ar fi cele ale molarilor incluși în os este posibil să fie nevoie de îndepărtarea osului, sau de segmentarea molarului pentru a facilita extracția măselei.
Se îndepărtează dintele și resturile de os, se curață locul extracției, după care în cele mai multe cazuri se face și o sutura, medicul coase gingia restantă pentru a reduce la minim complicațiile și a grăbi vindecarea.
Se pune un tampon steril pentru a reduce sângerarea și a forma cheaguri de sânge ce ajuta la vindecarea corectă.
De cele mai multe ori riscurile și complicațiile sunt minore. Infecțiile și complicațiile în majoritatea cazurilor pot fi date de bacteriile sau resturile alimentare neindepartate, dar care se reduc substanțial daca se respectă indicațiile primite de la medicul stomatolog chirurg ce realizează extracția.
Prețul extracției măselei de minte. Cât costă?
Prețul pentru o extracție a măselei de minte diferă în funcție de poziție și modul ei de dezvoltare. O extracție simplă pornește de la 300 lei și poate ajunge la 600 lei – molari semminclusi sau incluși în os. Se pot adaugă și costurile unei suturi chirurgicale, între 50-100 lei.
Durata recuperării după intervenția de extracție.
La EDENT realizăm chiar și extracția măselei de minte minim invaziv cu LASER Waterlase, astfel scădem timpul de recuperare și reducem la minim complicațiile, deoarece laserul realizează o decontaminare și dezinfecție de grad înalt a alveolei, vindecarea fiind accelerată și recuperarea mai ușoară.
După extracția unei masele de minte pacientul primește un tratament cu analgezice antiinflamatoare sau antibiotic, după caz. Este normal să apară răni, umflături sau mici dureri, dar iți vei reveni la normal în 5-7 zile, vei observa o ameliorare în fiecare zi. Timpul de vindecare este diferit la fiecare pacient.
Pentru a reduce la minim durerea și durata de recuperare după extracție, în clinicile Edent, efectuăm și ședințe de TERAPIA DURERII LASER, astfel prin biostimulare accelerăm procesul de vindecare și reducem la minim inflamația posibilă după o intervenție chirurgicală.
Pentru o recuperare rapidă este necesar să ții cont de sfaturile și indicațiile primite de la medicul stomatolog. Este necesar să revi la 7-10 zile pentru scoaterea firelor de sutură.
În concluzie, molarii de minte necesită o atenție sporită, extracția acestora fiind o intervenție chirurgicală foarte des întâlnită în cabinetul stomatologic. Pentru a putea preveni apariția complicațiilor, este recomandat un control stomatologic periodic.