Durerile de dinți sunt neplăcute. Unele sunt minore, le treci cu vederea pentru că și ele trec de la sine. Altele, te determină să iei pastile cu efect analgezic, pentru a calma temporar durerea. Și mai sunt durerile de dinți care te fac să ajungi cât mai rapid la medicul dentist, pentru a primi tratamentul potrivit. În oricare dintre aceste situații, inevitabil gândești: „Mă doare un dinte. Ce să fac?” Află răspunsul din acest articol.
De ce mă dor dinții?
Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți:
- carii dentare - în stadii avansate, cariile afectează smalțul, dentina și camera pulpară, motiv pentru care apare durerea de dinți.
- infecții la rădăcina dinților, abcesul dentar.
- inflamații gingivale - sensibilitatea dentară poate fi un semn al instalării gingivitei, care, netratată, poate conduce la boala parodontală avansată și pierderea dinților.
- fracturi dentare - o fisură în dinte sau o fractură poate provoca dureri de dinți, mai ales în timp ce mănânci sau consumi băuturi fierbinți/reci
- eroziunea dentară din cauza consumului frecvent de alimente sau băuturi acidulate
- hipersensibilitate dentară, resimțită adesea la contactul dinților cu alimente/băuturi foarte calde sau foarte reci.
Pentru a descoperi adevărata cauză pentru care te dor dinții, este important să te prezinți la un consult stomatologic. La fel și dacă te regăsești într-una dintre situațiile de mai jos:
Întrebări frecvente despre durerile de dinți
Mă doare un dinte sub lucrare. Ce să fac?
O infecție sub lucrarea dentară poate fi responsabilă pentru durerea de dinți. Aceasta poate să apară din cauza nerespectării igienei orale (periaj dentar de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare) sau a consumului exagerat de băuturi și alimente zaharoase.
Bacteriile se pot acumula pe suprafața dintelui de sub coroana dentară, transformând zaharurile în acizi care erodează smalțul și conduce la apariția cariei sau a infecției sub coroană. Mergi la medicul dentist cât mai curând, pentru evaluare și tratament.
Mă doare un dinte îmbrăcat. De ce?
Un dinte acoperit cu o coroană dentară căruia i-a fost păstrat nervul, poate reacționa dureros la stimuli externi: alimente/băuturi reci sau fierbinți. De asemenea, „vinovate” pentru durere pot fi cariile, infecțiile sau chiar abcesul dentar.
Mă doare un dinte cu pivot. Ce înseamnă asta?
Pivotul dentar se folosește în stomatologie pentru a restaura dinții care au pierdut o mare parte din structura lor, fiind elementul pe care se atașează coroana dentară. Dacă apare o durere în acest caz, poate fi vorba de o infecție la nivelul rădăcinii sau în zona înconjurătoare.
Mă doare un dinte când îl ating. Este normal?
Durerile dentare, indiferent cât de slabe sau intense sunt, nu sunt ceva normal. Sensibilitatea unui dinte la atingere poate avea numeroase cauze, printre care infecțiile sau boala parodontală avansată. Un consult stomatologic va identifica și trata problema.
Mă doare dintele după ce am scos nervul. Este normal?
Este posibil să resimți un oarecare disconfort după un tratament de canal (scoaterea nervului), însă dacă respecți recomandările medicului, aceasta se ameliorează în câteva zile. Totuși, dacă durerea persistă, adresează-te medicului dentist.
Mă doare dintele după plombare. Ce ar trebui să fac?
Dacă medicul a obturat o carie mare, situată aproape de nerv, o sensibilitate ușoară timp de 24 de ore după procedură este normală. Însă dacă a fost vorba despre o carie mică, iar durerea dentară persistă timp de 5-7 zile după obturație, adresează-te medicului stomatolog pentru identificarea cauzei și schimbarea plombei.
Mă doare dintele la rece. De ce?
Sensibilitatea la rece poate fi un semn al erodării smalțului din cauza unei carii dentare. Totodată, retracțiile gingivale pot fi o altă cauză. Când gingia se retrage și lasă expusă rădăcina dintelui, contactul acesteia cu alimente/băuturi calde este mai rapid și de aici poate apărea senzația de durere. Medicul dentist îți poate recomanda opțiuni de tratament pentru a reduce disconfortul.
În concluzie, nicio durere dentară nu este de ignorat, chiar dacă se ameliorează cu medicamente analgezice. Durerea de dinți trebuie semnalat medicului stomatolog, pentru a fi descoperită și tratată cauza, înainte ca afecțiunea dentară să avanseze și să necesite tratamente mai complexe și mai costisitoare.
Când te doare un dinte, știi ce ai de făcut: mergi la stomatolog!