București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de natură endocrină la femei, afectând echilibrul hormonal și având un impact asupra sănătății generale, inclusiv asupra sănătății orale. Dezechilibrele hormonale specifice acestui sindrom pot influența sănătatea gingiilor și a dinților. 

Cum afectează sindromul ovarului polichistic sănătatea orală?

Sindromul ovarului polichistic implică un dezechilibru hormonal care afectează 54% dintre femeile aflate la vârsta fertilă. În timp ce simptomele primare implică menstruații neregulate, creșterea excesivă a părului și dificultăți în controlul greutății, studiile arată o relație bidirecțională între sindromul PCOS și sănătatea orală

Femeile cu sindromul ovarului polichistic au un risc cu 28% mai mare de apariție a bolii parodontale, în timp ce femeile cu boala parodontală au un risc cu 46% mai mare de a dezvolta PCOS. În plus, unele studii au găsit o prevalență mai mare a parodontitei la pacientele proaspăt diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic. Inflamația din organism este un factor favorizant atât pentru boala parodontală, cât și pentru sindromul ovarului polichistic. 

sindromul-ovarului-polichistic-si-sanatatea-orala

PCOS poate declanșa inflamații cronice de grad scăzut în întregul corp, inclusiv la nivelul gingiilor. Inflamația creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor dăunătoare din cavitatea orală. Acestea, la rândul lor, cresc riscul de gingivită și parodontită. 

Femeile diagnosticate cu PCOS au niveluri crescute de citokine proinflamatorii și această inflamație le afectează sănătatea orală. Sindromul ovarului polichistic poate să afecteze inclusiv funcția glandelor salivare, ducând la uscăciunea gurii. 

Invers, femeile care neglijează sănătatea orală și dezvoltă boală parodontală se pot confrunta cu rezistența la insulină, un simptom important în PCOS, ce agravează menstruațiile neregulate și dificultățile în controlul greutății corporale. 

Ce pot face femeile cu sindromul ovarului polichistic pentru sănătatea lor orală?

Deoarece multe dintre simptomele PCOS – rezistența la insulină, dezechilibrul hormonal, inflamația – pot contribui la problemele de sănătate orală, managementul simptomelor este primul punct de la care trebuie să pornești. 

Asigură-te că nivelul glicemiei este stabil, adoptă o dietă echilibrată și fă mișcare oricât de des poți. Toate acestea ajută la reglarea insulinei și la reducerea inflamației sistemice. 

Totodată, periază-ți dinții de 2 ori pe zi, folosește o apă de gură fără alcool pentru combaterea gurii uscate și folosește zilnic ața dentară pentru a preveni acumularea de placă bacteriană între dinți. 

Nu sări peste igienizările dentare profesionale realizate o dată la 6 luni în cabinetul medicului stomatolog și nici peste controalele stomatologice regulate. Orice semn de inflamație gingivală trebuie atent monitorizat, pentru ca tratamentul pentru afecțiunile gingivale să fie început la timp. 

PCOS nu afectează doar sănătatea reproductivă a femeilor, ci și sănătatea orală, crescând riscul de boli gingivale, carii și alte probleme dentare. Printr-o îngrijire orală adecvată, controale stomatologice regulate și un stil de viață sănătos, femeile cu PCOS pot preveni complicațiile dentare și își pot menține sănătatea orală pe termen lung. Dacă ai fost diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic, discută cu medicul tău dentist despre măsurile suplimentare pe care le poți lua pentru a-ți proteja dinții și gingiile. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *