București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Chiar dacă scopul medicului stomatolog este să salveze cât mai mulți dinți naturali și să-i mențină pe arcadă un timp îndelungat, există și situații în care dinții nu mai pot fi salvați și trebuie extrași. Află din acest articol în ce situații se recomandă extracția dentară, cât durează vindecarea și cum este recuperarea după această intervenție. 

Ce este extracția dentară și când este necesară?

Extracția dentară este procedura prin care un dinte sau o măsea este îndepărtată de către medicul stomatolog. Intervenția se realizează numai în situațiile în care medicul stomatolog consideră că dinții nu mai pot fi recuperați prin alte proceduri.

3 situații în care dinții trebuie extrași

1. Când dinții prezintă carii subgingivale

Când distrucția dinților ajunge până la nivel osos, iar aceștia nu mai pot fi restaurați sau nu se mai pot realiza obturații (plombe) în zonele afectate pentru că acestea nu pot fi izolate corespunzător, este recomandată extracția dentară. 

2. Când dinții prezintă o infecție extinsă

Dacă infecția a cuprins mai mult de jumătatea rădăcinii, dinții afectați trebuie extrași. Chiar dacă aceștia vor fi tratați endodontic sau dacă se drenează acea infecție, dinții nu vor mai avea stabilitate osoasă și prezintă o indicație de extracție dentară. 

3. Când molarii de minte erup atipic

Cel mai frecvent întâlnită situație este cea a molarilor de minte care au un tipar de erupție atipic. Unii molari pot rămâne complet incluși în gingie sau parțial incluși, pe când alții pot înghesui ori strâmba ceilalți dinți și afecta mușcătura. În aceste cazuri, este recomandată extracția molarilor de minte. 

Îngrijirea după extracția dentară 

În primele câteva ore după intervenție, este necesar să respecți o serie de recomandări pentru ca recuperarea să fie cât mai ușoară. 

  • Urmează tratamentul medicamentos recomandat de medicul tău. Acesta îți va prescrie un antiinflamator după extracție, care să amelioreze rapid durerile și disconfortul resimțit.
  • Ține comprese reci pe zona asupra căreia s-a intervenit în primele 12-24 de ore, timp de 20 de minute, urmate de 10 minute pauză. Compresele ajută la reducerea inflamației, umflăturilor și sângerării. 
  • Evită consumul de alimente și băuturi fierbinți în primele 24 de ore, pentru a nu irita locul extracției și a nu întârzia vindecarea. 
  • Clătește gura cu apă cu sare la 24 de ore după extracție. Acest lucru ajută la curățarea zonei și la prevenirea infecțiilor. 
  • Reia periajul dentar a doua zi după intervenție, evitând să atingi locul extracției. Timp de 7 zile, clătește gura după periaj cu o apă de gură ce conține clorhexidină. 

În cât timp se vindecă o extracție de măsea?

Timpul de vindecare după o extracție de măsea poate varia între 1 și 2 săptămâni. De obicei, țesutul gingival se vindecă în primele 7-10 zile, iar osul se poate reface complet în câteva luni. 

Cât durează durerea după o extracție de măsea?

Durerea după extracția de măsea este de obicei prezentă în primele 24-48 de ore, iar disconfortul poate persista până la o săptămână. Medicul stomatolog îți va recomanda un antiinflamator după extracția măselei, pentru a reduce inflamația și a calma durerea.

Reține: umflăturile, învinețirea și durerile de o intensitate moderată sunt normale în primele 24-48 de ore de la intervenție. Dacă durerile persistă sau nu se ameliorează cu medicația prescrisă, contactează cât mai rapid medicul stomatolog pentru îndrumare. 

Deși gândul la o extracție dentară vine însoțit de îngrijorări, pacienții care au ales clinica EDENT pentru această intervenție au declarat că s-au simțit în siguranță pe parcursul intervenției și au raportat o recuperare ușoară ulterior. Te așteptăm și pe tine la EDENT Clinic, pentru o experiență la stomatolog fără griji! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *