București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Deși dinții de lapte sunt temporari și vor fi înlocuiți de dinții permanenți, sănătatea lor are un rol important în dezvoltarea danturii copiilor. Sunt părinți care încă mai cred că dacă dinții de lapte se schimbă, ei nu mai trebuie tratați. Greșit. Dinții de lapte păstrează locul pe arcade pentru dinții permanenți, iar orice afecțiune a lor lăsată netratată impactează negativ sănătatea dinților permanenți. 

Află în continuare care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale dinților de lapte și de ce este important să-i tratăm. 

Afecțiunile dinților de lapte

1. Carii pe dinți de lapte

Dinții temporari au un smalț mai subțire, ceea ce îi predispune mai mult la carii. Totodată, dentina este are o grosime mai mică, motiv pentru care caria poate ajunge mai rapid la pulpa dinților. 

Caria pe dinți de lapte evoluează mult mai rapid decât caria dinților permanenți. Lăsată netratată, duce la afectarea nervului, apariția durerii, pierderea dinților sau afectarea mugurilor dinților permanenți. 

În cazul pierderii premature a dinților de lapte, dinții permanenți pot dezvolta probleme de aliniere sau cu mușcătura, fapt care va impune necesitatea purtării unui aparat dentar de către micul pacient. 

Ceilalți dinți rămași pe arcadă se pot mișca pentru a umple golul lăsat de dinții extrași, fapt care va interfera cu erupția dinților permanenți în poziție normală. Prin urmare, dinții de lapte păstrează spațiul pe arcade pentru erupția corectă a dinților permanenți. De aceea, este deosebit de important să tratăm și să păstrăm sănătoși dinții de lapte. 

2. Dinți de lapte înnegriți sau decolorați

Modificarea culorii dinților de lapte la copii este un semnal de alarmă pentru orice părinte. Decolorarea dinților la copii are mai multe cauze, dintre care enumerăm: traumatismele, caria, infecțiile dentare, abcesul dentar. În funcție de cauza identificată, medicul stomatolog sau pedodont va propune tratamentul adecvat. 

3. Traumatismele dinților de lapte

Dinții de lapte pot fi afectați de traumatisme în diverse situații: când copilul învață să meargă și cade, accidente în timp ce se joacă, accidente în timpul practicării unor sporturi etc. Dacă traumatismul este puternic, dintele definitiv care se dezvoltă sub rădăcina dintelui de lapte poate suferi modificări (hipomineralizare, pete albe, oprirea din dezvoltare). 

4. Abcesul dinților de lapte

Abcesul dentar este o infecție localizată la rădăcina dintelui, care poate afecta și dintele permanent. Infecțiile severe pot impune extracția dințlor de lapte înainte de căderea lor naturală, fapt care va afecta dezvoltarea corectă a dentiției permanente. 

De ce este important să tratăm dinții de lapte?

Cariile și infecțiile netratate la dinții de lapte pot provoca dureri dentare copilului, afectându-i capacitatea de a mânca și chiar de a vorbi. 

Dacă dinții temporari nu sunt sănătoși sau sunt pierduți prea devreme, dinții permanenți pot erupe greșit, ducând la malocluzii, înghesuiri, spațieri excesive sau dinți nealiniați. 

Extracțiile premature ale dinților de lapte afectează spațiul necesar pentru erupția dinților permanenți, ducând la necesitatea unui tratament ortodontic pe viitor. 

Acestea sunt motivele pentru care sănătatea dinților de lapte nu trebuie neglijată. 

Pentru a proteja sănătatea dentară și orală a micilor aventurieri, îți recomandăm să-i împrietenești de mici cu vizitele la stomatolog. Controalele periodice au rol de prevenție și de educare a copiilor în privința îngrijirii dințișorilor lor. 

Copiii care învață să-și îngrijească dinții de mici vor continua să aibă grijă de sănătatea lor orală și pe parcursul vieții. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *