București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică. Apare atunci când pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină sau când nu poate folosi eficient insulina pe care o produce deja. Diabetul este o boală ce afectează întregul organism, inclusiv ceea ce se petrece la nivelul cavității orale. Persoanele diagnosticate cu diabet sunt mai predispuse la a dezvolta afecțiuni gingivale precum gingivita, parodontoza, carii și alte probleme dentare. Află mai multe despre legătura dintre diabet și sănătatea orală. 

Cum afectează diabetul sănătatea orală?

Când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, acesta slăbește celulele albe din sânge. Celulele albe sunt principala modalitate prin care corpul luptă cu infecțiile, iar unele infecții pot apărea și la nivelul cavității orale. 

Dacă zahărul este prezent în sânge, acesta este prezent și în salivă. Unele medicamente administrate în cazul diabetului pot determina glandele salivare din gură să producă mai puțină salivă. Mai puțină salivă înseamnă un risc crescut de carii dentare și boli gingivale. 

Placa bacteriană, acel strat lipicios care se formează în mod natural pe suprafața dinților, conține bacterii – unele benefice, altele dăunătoare – care se hrănesc cu zahărul din salivă. Dacă nu îndepărtezi placa bacteriană, aceasta se poate acumula pe dinți și în apropierea liniei gingiilor, și se poate întări, formând tartrul. În timp, smalțul dentar se erodează sub acțiunea bacteriilor dăunătoare, fapt care duce la apariția cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale. 

Cele mai frecvente probleme de sănătate orală asociate cu diabetul

1. Afecțiunile gingivale 

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale, când gingiile își schimbă culorea – de la roz la roșu – și devin inflamate, uneori chiar sângerânde. Nivelul ridicat de glucoză în sânge crește riscul ca gingivita să progreseze de la o formă ușoară până la una severă, când deja vorbim de parodontoză. Parodontoza nu se vindecă, ci poate fi doar ținută sub control, cu ajutorul tratamentelor parodontale realizate în cabinetul medicului parodontolog. 

2. Gura uscată 

Diabetul slab gestionat duce la scăderea fluxului de salivă. Saliva contribuie la curățarea în mod natural a dinților de resturi alimentare și bacterii, și la remineralizarea smalțului dentar. O gură uscată în mod constant poate duce în timp la durere, ulcere bucale, infecții și carii dentare. 

3. Afte bucale 

Infecțiile fungice care apar la nivelul gurii și a limbii sunt cauzate de o ciupercă ce se dezvoltă pe baza nivelului ridicat de glucoză din saliva persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat necontrolat. Așa apar aftele bucale, acele formațiuni dureroase de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică, localizate la nivelul cavității orale. 

4. Vindecare mai lentă a țesuturilor 

În cazul persoanelor cu diabet zaharat necontrolat, vindecarea în urma intervențiilor chirurgicale (extracție dentară, inserare implant dentar) și a altor proceduri poate fi îngreunată, din cauza circulației deficitare a sângelui către locul tratamentului și a răspunsului inflamator declanșat în organism. 

5. Pierderea dinților 

Persoanele cu diabet își pierd mai rapid și mai des dinții, comparativ cu persoanele care nu au această afecțiune. De ce? Ei bine, dacă afecțiunea nu este ținută sub control, gingivita și boala parodontală avansează mult mai rapid. Boala parodontală afectează țesuturile de susținere a dinților, care încep să se miște și ulterior să cadă. 

Ce poți face dacă ai diabet și vrei să previi posibilele afecțiuni dentare?

  • Gestionează cât mai eficient nivelul de zahăr din sânge. Ține cont de sfaturile și tratamentul indicat de medicului diabetolog, fă-ți periodic analizele de sânge, hrănește-te sănătos și fă mișcare în fiecare zi. 
  • Menține o bună igienă orală la domiciliu. Periajul dentar de 2 ori pe zi, curățarea spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare, clătirea cu apa de gură potrivită și folosirea dușului bucal ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți și la prevenirea formării tartrului. 
  • Mergi periodic la control la medicul stomatolog și la medicul parodontolog. Medicul stomatolog te poate ajuta să ții sub control afecțiunile orale asociate cu diabetul, iar prin igienizările periodice realizate în cabinetul dentar, vei ține la distanță tartrul și placa bacteriană. De asemenea, controlul la medicul parodontolog și urmarea planului de tratament recomandat de acesta ajută la încetinirea progresiei bolii parodontale, destul de întâlnită în cazul persoanelor cu diabet. 

Având grijă de sănătatea orală, ai grijă de sănătatea întregului organism. De aceea, stomatologia nu mai poate fi privită independent de celelalte specialități medicale. Este necesară atât implicarea ta, cât și o bună colaborare între toți specialiștii medicali care au grijă de sănătatea ta generală. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *