Corpul unei femei trece prin numeroase schimbări hormonale de-a lungul vieții, iar fiecare etapă are un impact asupra sănătății sale, inclusiv asupra sănătății orale. De la adolescență și până la menopauză, schimbările hormonale pot influența sănătatea gingiilor și a dinților. Pentru că sănătatea e frumusețe și pentru că ne dorim să trăim vieți mai bune, mai lungi, în acest articol vom explica impactul hormonilor asupra sănătății orale a femeilor.
Adolescența, primele schimbări hormonale și sănătatea orală
În perioada adolescenței, nivelurile de estrogen și progesteron cresc. Acest fapt influențează răspunsul gingiilor la bacteriile din cavitatea orală. Prin urmare, adolescentele pot observa că au gingii roșii, inflamate sau umflate, care prezintă sângerări în timpul periajului dentar. Apare așa numita gingivită de pubertate, cauzată de acumularea de placă bacteriană la nivelul gingiilor.
Tratamentul pentru gingivită presupune igienizarea profesională în cabinetul medicului stomatolog, o dată la 6 luni și menținerea unei bune igiene orale acasă, pentru a îndepărta constant cât mai multă placă bacteriană de pe dinți.
Tot în adolescență, tinerele sunt mai predispuse la apariția cariilor dentare, în special dacă alimentația lor include consumul de zaharuri în exces.

Menstruația și sănătatea orală
Multe femei pot observa că au sensibilitate gingivală sau ulcerații la nivelul cavității orale în perioada menstruației, care apar din cauza fluctuațiilor hormonale. Periajul regulat și folosirea apei de gură antibacteriene ajută în aceste zile sensibile.
Sarcina, o perioadă vulnerabilă pentru sănătatea gingiilor
În perioada sarcinii, corpul femeii trece prin fluctuații hormonale, ceea ce determină o vascularizare mai intensă a gingiilor. Unele femei pot constata că au gingivită de sarcină, frecvent întâlnită între a doua și a opta lună de sarcină. De asemenea, grețurile și vărsăturile frecvente, asociate cu sarcina, pot eroda smalțul dentar din cauza acidității ridicate.
Modificările hormonale pot conduce la boala parodontală, în cazul în care gingivita nu este tratată la timp. Studiile arată că boala parodontală netratată în sarcină poate crește riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere. Din acest motiv, viitoarele mame trebuie să acorde o atenție sporită igienei orale și să continue vizitele regulate la dentist.

Menopauza și impactul asupra sănătății orale
La menopauză, nivelul de estrogen scade, ceea ce atrage după sine mai multe modificări, inclusiv la nivelul cavității orale.
Scăderea estrogenului în menopauză poate duce la:
- xerostomie (gura uscată) – scăderea producției de salivă poate favoriza apariția cariilor și a infecțiilor orale.
- retracțiii gingivale și pierdere osoasă – pierderea densității osoase poate afecta maxilarul și stabilitatea dinților.
- boală parodontală – netratată, duce la un risc mai mare de retracții gingivale și mobilitatea dinților.
- senzație de arsură la nivelul mucoasei bucale, cunoscută sub numele de sindromul gurii arzătoare.
Sănătatea orală a femeilor este influențată de schimbările hormonale prin care trece de-a lungul vieții. Menținerea unei bune igiene orale și controlul periodic la medicul stomatolog sunt deosebit de importante pentru a preveni și trata la timp orice afecțiuni dentare sau gingivale.