Multe persoane experimentează sângerări gingivale în timp ce se spală pe dinți. Dacă și tu te-ai surprins spunând prietenilor „Îmi sângerează gingiile din senin”, dar încă nu ai făcut nimic în această privință, atunci următoarele informații te-ar putea interesa.
Printre cauzele cunoscute ale sângerărilor gingivale se numără: igiena orală precară ce favorizează acumularea plăcii bacteriene pe dinți și în jurul gingiilor, boala parodontală, gingivita, aparatele ortodontice sau lucrările protetice incorect executate. Dar ele nu sunt singurele. Descoperă, mai jos, alte 5 cauze pentru care determină apariția sângerărilor gingivale.
1. Folosești o tehnică de periaj incorectă
Un periaj corect realizat reușește să curețe în proporție de 70 - 80% din suprafața dentară. Dar periajul agresiv sau incorect realizat poate să rănească gingiile și să ducă la apariția sângerărilor. Dacă până acum realizai mișcări orizontale în timpul periajului, e timpul să schimbi acest obicei.
Tehnica de periaj corectă începe „de la roz la alb”, adică presupune să faci mișcări verticale dinspre gingie spre dinte, pentru a curăța ambele arcade. Pentru o igienă orală completă, curăță spațiile dintre dinți cu ajutorul periuțelor interdentare speciale, a aței dentare sau a irigatorului bucal și folosește un scrapper pentru a curăța limba de eventuale depuneri și pentru a-ți împrospăta respirația.
2. Folosești greșit ața dentară
Ața dentară îți poate răni gingiile dacă nu o folosești corespunzător. Asigură-te că urmezi acești pași:
- folosește aproximativ 50 cm de ață
- înfășoară capetele aței în jurul degetelor mijlocii de la fiecare mână
- lasă 3-5 cm de ață pentru curățare
- mișcă ața dentară în sus și în jos între dinți – ai grijă să o ții drept între degetul mare și cel arătător
- curbează ața dentară la baza fiecărui dinte, pentru a curăța și sub baza gingiei
- curăță fiecare dinte cu o altă porțiune de ață dentară
- scoate ața dentară dintre dinți folosind aceleași mișcări de sus în jos
Nu forța sau apăsa agresiv aproape de baza gingiei, deoarece o poți răni foarte ușor, iar astfel apar sângerările gingivale.
3. Treci prin schimbări hormonale asociate sarcinii
Ai auzit până acum femei însărcinate care spun „Îmi sângerează gingiile din senin”? Ei bine, gingivita în sarcină este o afecțiune frecvent întâlnită, care apare pe fondul modificărilor hormonale prin care trece corpul femeii, atât în perioada sarcinii, cât și la menopauză.
În timpul sarcinii, organismul produce hormonul numit progesteron într-o cantitate mult mai mare, crescând fluxul sanguin către toate membranele mucoase, ceea ce face cavitatea orală mai susceptibilă la dezvoltarea de bacterii.
Gingivita este cauzată de acumularea de bacterii în jurul liniei gingiei, care ulterior se transformă în placă bacteriană. Gingivita de sarcină face ca gingiile să devină sensibile și umflate, chiar sângerânde în timpul periajului. Acum că știi de ce sângerează gingiile în sarcină, este important să te adresezi și unui medic stomatolog pentru a primi un tratament adecvat.
4. Ai anumite afecțiuni de sănătate
Pacienții cu boli hepatice, anomalii de coagulare a sângelui, anemie, leucemie și arterită temporală sunt mai predispuși la sângerări gingivale. Toate aceste afecțiuni au în comun disfuncții legate de coagularea sângelui și sănătatea vasculară, ceea ce duce la o predispoziție mai mare pentru sângerări gingivale.
5. Ai un deficit de vitamina K
Vitamina K permite sângelui să se coaguleze corect și este benefică pentru sănătatea oaselor. Dacă organismul nu își ia suficientă vitamina K din alimentație sau nu o poate absorbi eficient, pot apărea probleme legate de sângerare. De aceea, deficiența de vitamina K poate produce sângerări la nivelul gingiilor.
Ce se întâmplă dacă ignori sângerările gingivale?
Sângerarea gingivală începe ca un simptom care, dacă este asociat bolii parodontale, îți poate agrava sănătatea orală. Parodontoza ajunge cu timpul să erodeze țesuturile, ligamentele și oasele care îți susțin dinții, lucru care poate duce la infecții, respirație urât mirositoare și chiar pierderea dinților.
Dacă sângerările gingivale ascund o altă cauză medicală, simptomele se pot înrăutăți, așa că este cel mai bine să mergi la un medic specialist pentru diagnostic și pentru a primi tratamentul potrivit.
Reține că sângerările și afecțiunile gingivale pot fi prevenite prin igienizări dentare profesionale complete realizate periodic – ideal de 2 ori pe an, adică la fiecare 6 luni – și prin controale regulate la medicul stomatolog.
Te așteptăm în clinicile EDENT pentru orice tratament simplu sau complex de care ai nevoie. Echipa multidisciplinară de medici specializați atât în țară, cât și în afară, este asistată de tehnologii dentare de ultimă generație, pentru ca tu să beneficiezi de tratamente stomatologice mai rapide, mai precise și cu un timp de vindecare mai scurt.