București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Bruxismul definește scrâșnitul dinților (teeth grinding) sau încleștarea maxilarelor. În esență, este acțiunea cauzată de frecarea dinților superiori de cei inferiori. În timp, duce la tocirea dinților. 

Se estimează că aproximativ 8% până la 13% din populație suferă de bruxism. Această afecțiune se poate manifesta atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Scrâșnitul dinților poate fi realizat conștient, dar în multe cazuri este realizat inconștient, ceea ce face afecțiunea mai greu de identificat, până când nu apar simptome mai vizibile.

Iată din ce cauze apare și mai ales cum se tratează scrâșnitul dinților. 

Bruxismul: din ce cauze apare?

Principalele cauze ale apariției bruxismului sunt: 

  • stres, anxietate, stări de agitație (cauze psihologice)
  • malocluzie (mușcături incorecte, aliniere incorectă a dinților)
  • paraziți intestinali 
  • unele medicamente care produc modificări ale sistemului nervos central (antidepresive, antipsihotice)
  • tulburările de somn

Bruxismul: ce simptome are?

Persoanele care scrâșnesc din dinți pot observa următoarele simptome de bruxism:

  • uzura dentară – dinții pot deveni aplatizați, se pot fractura sau rupe, iar smalțul dentar se poate eroda treptat, expunând dentina și crescând sensibilitatea dentară;
  • dureri de dinți, din cauza presiunii constante asupra acestora;
  • tensiune în zona articulației temporo-mandibulare la trezire;
  • dureri de maxilar, gât sau față;
  • dureri de cap, care încep din zona tâmplelor, fiind rezultatul tensiunii din mușchii faciali și mandibulari. 

Cum se tratează bruxismul?

Tratamentul pentru bruxism depinde de cauza și severitatea afecțiunii. În general, se pot recomanda:

  • Purtarea gutierelor de bruxism. Ele creează un spațiu între arcade, care împiedică frecarea dinților în timpul somnului.
  • Corectarea malocluziei cu ajutorul unui aparat dentar. Dacă bruxismul este cauzat de un tip de malocluzie, purtarea unui aparat dentar va ajuta la alinierea corectă a dinților și la reducerea presiunii asupra acestora. Poți opta pentru aparatul dentar invizibil SPARK Clear Aligners sau gutierele transparente Invisalign
  • Coroane dentare. Dacă bruxismul s-a manifestat pe o perioadă lungă de timp, iar dinții tăi sunt tociți sau ciobiți, îi poți proteja pe termen lung cu ajutorul coroanelor dentare, care vor restaura atât funcționalitatea, cât și estetica zâmbetului.

Întrebări frecvente despre bruxism

De ce scrâșnesc din dinți noaptea?

Scrâșnitul din dinți noaptea la adulți este o problemă frecvent întâlnită, ce poate fi cauzată de mai mulți factori. Identificarea cauzei este primul pas spre un tratament de succes. Dacă este vorba de cauze psihologice, tehnicile de reducere a stresului și psihoterapia pot ajuta. 

De ce se macină dinții la adulți?

Măcinarea dinților sau tocirea lor apare din cauza presiunii exercitate la contactul dintre aceștia, în special dacă bruxismul rămâne o afecțiune nediagnosticată pe termen lung. 

Scrâșnitul din dinți și paraziții – ce legătură au?

Paraziții intestinali pot duce la tulburări ale somnului și pot influența comportamente involuntare, cum ar fi scrâșnitul dinților. 

Controalele periodice la stomatolog pot împiedica agravarea bruxismului. Cu cât depistezi mai din timp problema, cu atât tratamentul poate fi mai ușor. Te așteptăm la EDENT Clinic, să avem grijă de sănătatea zâmbetului tău!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *