București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Așteptarea unui copil este cea mai frumoasă etapă din viața oricărei viitoare mame. Este o perioadă plină de emoții, anticipație, dar și schimbări în corpul femeii, care aduc cu sine responsabilitatea de a avea grijă atât de sănătatea sa, cât și a bebelușului. Printre acestea, se numără și grija față de sănătatea orală a femeii însărcinate. Schimbările hormonale specifice sarcinii pot influența sănătatea gingiilor și a dinților viitoarei mămici, crescând riscul unor afecțiuni parodontale. În acest articol, vei afla ce riscuri prezintă boala parodontală în sarcină, ce tratamente stomatologice sunt sigure pentru o viitoare mamă și de ce este important controlul stomatologic în perioada sarcinii. 

Sănătatea orală în timpul sarcinii 

Există o strânsă legătură între sănătatea orală a unei femei și schimbările prin care trece corpul ei în perioada sarcinii. Nivelurile fluctuante de progesteron și estrogen modifică răspunsul gingiilor la bacteriile prezente în cavitatea orală, favorizând inflamația și sângerările gingivale. 

Astfel, femeile însărcinate devin mai predispuse la a dezvolta afecțiuni gingivale și dentare, cum ar fi:

1. Gingivita de sarcină

Aproximativ 60% până la 75% dintre femeile însărcinate pot dezvolta gingivită, care este stadiul incipient al bolii parodontale. Gingivita se manifestă prin gingii roșii și umflate, chiar sângerânde în timpul periajului, din cauza inflamației, care poate fi agravată de schimbările hormonale din timpul sarcinii. 

2. Boala parodontală în sarcină 

Lăsată netratată, gingivita poate evolua în parodontită (parodontoza), o afecțiune care slăbește structurile de susținere a dinților. Pot apărea retracțiile gingivale și chiar mobilitatea dinților. 

3. Carii dentare în sarcină 

Femeile însărcinate mai pot fi expuse riscului de a dezvolta carii dentare, din cauza schimbărilor de comportament, cum ar fi modificarea obiceiurilor alimentare

Ce riscuri prezintă boala parodontală în sarcină?

Studiile au arătat că infecțiile parodontale netratate pot crește riscul de:

  • naștere prematură 
  • greutate mică la naștere
  • preeclampsie, o complicație în sarcină manifestată prin hipertensiune arterială, proteinurie și niveluri crescute ale enzimelor hepatice
  • transmiterea bacteriilor orale de la mamă la copil, ceea ce poate influența sănătatea orală a copilului pe termen lung

Cercetătorii au luat în considerare 2 posibile explicații pentru aceste corelații. 

Prima se bazează pe faptul că bacteriile responsabile de boala parodontală pot ajunge în sânge și, implicit, la placentă, declanșând procese inflamatorii. Inflamația ridicată aduce cu sine riscul nașterii premature sau a nașterii de copii subponderali. 

A doua ipoteză se bazează pe faptul că parodontoza poate determina o creștere generalizată a citokinelor, substanțe cu activitate proinflamatoare care provoacă modificări ale placentei și ale fătului. Bacteriile parodontale, în special Porphyromonas Gingivalis, pot pătrunde în fluxul sanguin, ajungând în placentă și pot genera toxine în lichidul amniotic care duc la inflamație, inflamație care poate cauza nașterea prematură.

Ce tratamente stomatologice se pot face în sarcină? 

Controlul stomatologic în timpul sarcinii este deosebit de important, pentru a identifica la timp orice eventuale probleme sau disconfort la nivelul dinților și gingiilor pe care le poate avea viitoarea mămică. Cu cât mai din timp sunt depistate problemele, cu atât tratamentele sunt mai ușoare. 

În general, femeile însărcinate pot face tratamente stomatologice simple și obișnuite, precum:

  • igienizarea dentară profesională – care îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe dinți și de sub gingii, cu rol în prevenirea gingivitei 
  • tratamentul cariilor în sarcină – obturațiile pot fi realizate în siguranță, mai ales în al doilea trimestru 
  • radiografia dentară în sarcină – Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie susține că radiografiile dentare sunt sigure în timpul sarcinii, dacă este protejat abdomenul femeii și glanda tiroidă. În plus, radiografia dentară digitală 3D prezintă riscuri foarte mici pentru făt, întrucât este expusă la radiații doar o zonă a corpului, iar în rest, femeia însărcinată va purta echipament de protecție. 
  • montarea unui aparat dentar în timpul sarcinii – este o procedură neinvazivă și complet sigură. 
  • albirea dentară, dacă starea de sănătate generală o permite. 

Intervențiile de natură chirurgicală (extracții dentare, implanturi dentare) sunt recomandate doar dacă joacă un rol important pentru sănătatea generală a femeii însărcinate.

În concluzie, sănătatea orală în timpul sarcinii este importantă atunci când vorbim despre siguranța mamei și a bebelușului. Boala parodondală în sarcină prezintă anumite riscuri, însă cu vizite periodice la medicul stomatolog și menținerea unei bune igiene orale acasă, acestea pot fi prevenite. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *