București
Str. Louis Blanc nr. 28
Program: L-V 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr. 2
Program: L-V 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag nr. 121
Program: L-V 8:30 – 20:30
0747 938 938

Ai observat că ți se mișcă un dinte. Cel mai probabil, primul lucru pe care îl faci este să cauți pe net: „Mi se mișcă un dinte și mă doare - ce să fac?” Ei bine, mișcarea dinților, numită și mobilitate dentară în stomatologie, poate avea diferite cauze. Răspunsul cel mai potrivit îl poți primi de la medicul dentist, nu de la Google. 

Un dinte sănătos este ferm ancorat în osul maxilar sau mandibular și nu prezintă niciun grad de mobilitate. Atunci când se mișcă un dinte la vârsta adultă, exceptând situația traumatismelor sau accidentelor, poate fi vorba despre o afecțiune dentară mai serioasă, care necesită un tratament adecvat. 

Din ce cauze se mișcă un dinte?

1. Boala parodontală avansată

Parodontita (în termeni populari, parodontoza) este o infecție bacteriană care distruge țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv osul alveolar și ligamentele parodontale. 

Lăsată netratată, boala parodontală progresează până la punctul în care determină mobilitatea dinților și pierderea lor, în special dacă nu mergi la detartraj periodic și nu ai o igienă orală corespunzătoare la domiciliu.

2. Resorbția osoasă

Osul alveolar menține stabilitatea dinților, în el fiind fixate rădăcinile dentare. Când nu mai există suficiență forță masticatorie transmisă de dinte către osul alveolar, acesta nu-și mai îndeplinește funcția de susținere și este predispus la o scădere/micșorare, până când devine foarte subțire. 

Deși resorbția osoasă este un proces natural, care are loc odată cu înaintarea în vârstă, se mai poate datora și altor cauze, precum: extracții dentare, boala parodontală, osteoporoza, traumatisme, infecții și granulom dentar.

3. Traumatisme dentare

Loviturile puternice sau accidentele care implică rănirea la nivelul feței pot cauza leziuni ale țesuturilor de susținere a dinților, ceea ce poate conduce la slăbirea și mișcarea dinților.

4. Scrâșnirea dinților

Obiceiul de a scrâșni dinții ziua sau în timpul nopții, afecțiune cunoscută sub numele de bruxism, poate exercita o presiune excesivă asupra dinților și a țesuturilor de susținere, conducând, cu timpul, la mobilitate dentară. 

5. Malocluzia

Mușcătura incorectă poate crea presiuni inegale pe dinți, iar în timp, poate duce la mișcarea lor. 

Dacă porți deja un aparat dentar și simți că se mișcă un dinte sau mai mulți, explicația este simplă: dinții încep să se alinieze în poziția corectă, deci mișcarea lor este normală și controlată prin tratamentul ortodontic. 

Tratamente pentru întărirea dinților care se mișcă

Cum poate medicul stomatolog să întărească dinții care se mișcă? Pornind de la cauza mobilității dentare, medicul dentist poate lua măsurile potrivite pentru salvarea dinților. 

Dacă se mișcă un dinte în urma unui traumatism provocat de căzături, lovituri, accidente sau un impact puternic, medicul dentist va încerca să stabilizeze dintele afectat, să-l imobilizeze și să-l păstreze pe arcadă. Dacă dintele nu poate fi salvat, va recomanda extracția dentară.

Dacă mobilitatea dentară apare fără o cauză evidentă și este asociată cu o senzație de durere la presiunea pe gingie, este posibil ca dintele să necesite drenare endodontică, pentru eliminarea secrețiilor din canalul radicular. 

Dacă dinții se mișcă din cauza bolii parodontale, în funcție de stadiul acesteia, medicul stomatolog poate recomanda detartrajul, chiuretajul subgingival, decontaminarea bacteriană cu laserul sau anumite proceduri chirurgicale.

Așadar, oricând se mișcă un dinte, nu ignora acest semn și acționează prompt. Programează o consultație la medicul stomatolog pentru descoperirea cauzei și urmarea unui plan de tratament potrivit, care să asigure păstrarea dinților pe arcadă pe termen îndelungat. 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *