Printre măsurile de prevenție împotriva cariei se numără și procedura de fluorizare dentară. Fluorizarea sau tratamentul cu fluor nu doar că reduce riscul de apariție a cariilor dentare, dar poate să și oprească progresia cariilor deja existente, în măsura în care procedura este realizată de către medicul stomatolog.
Fluorizare dentară copii: de ce este importantă?
Dincolo de periajul dentar de 2 ori pe zi și alimentația sănătoasă, fluorizarea dentară reprezintă o măsură suplimentară de protecție împotriva cariilor, în special în cazul dinților temporari, care sunt mai vulnerabili la atacul carios.
Fluorul este un mineral care se regăsește în apa potabilă, pasta de dinți și numeroase alimente. În organism, fluorul este prezent în oase, dinți și tendoane.
Când este aplicat pe suprafața dinților, fluorul se absoarbe în smalțul dentar, întărindu-l și făcându-l mai rezistent la apariția cariilor.
În interiorul smalțului dentar, fluorul se combină cu cristalele de hidroxiapatită, rezultând cristale mai mari și mai rezistente, numite și cristale de fluoropatită. Astfel, duritatea smalțului dentar crește, iar acesta devine mai rezistent la procesele de demineralizare acidă, provocate de carii.
Dacă atacul carios este la început, fluorul ajută la remineralizarea cariilor și scade cantitatea de acizi produsă de bacteriile din cavitatea orală.
Fluorizarea la copii - o procedură simplă și nedureroasă
Fluorizarea dinților la copii este o măsură de profilaxie non-invazivă și lipsită de durere.
Cum decurge fluorizarea dentară?
Medicul stomatolog îndepărtează placa bacteriană de pe dinții copilului prin periajul profesional.
Apoi, aplică produsele de fluorizare (gel/lac/varnish) cu diferite concentrații de fluor pe toți dințișorii - prin pensulare sau cu ajutorul gutierelor de fluorizare - pentru a activa procesul de remineralizare a structurilor dentare.
Procedura de fluorizare dentară este simplă, rapidă, iar beneficiile se mențin pe termen lung.
De câte ori se face fluorizare dentară la copii?
Este recomandat să vii cu cel mic la fluorizări dentare de 2-4 ori pe an, în funcție de necesitate, pentru a ține cariile la distanță.
În cabinet, medicul stomatolog poate controla cantitatea de fluor aplicată, timpul necesar pentru ca aceasta să acționeze și poate utiliza un sistem de izolare și de aspirație a salivei.
Beneficiile fluorizării dentare
- fortifică smalțul dentar și reduce riscul de apariție al cariilor
- reduce sensibilitatea dentară la cald sau rece
- susține creșterea sănătoasă a dinților permanenți
- favorizează remineralizarea zonelor afectate de cariile incipiente
- diminuează evoluția proceselor carioase
- reduce necesitatea unor intervenții stomatologice mai complicate sau costisitoare (tratamentul cariilor)
În stomatologie și nu numai, este de dorit să prevenim afecțiunile în loc să le tratăm.
De la ce vârstă este recomandată fluorizarea dentară?
În jurul vârstei de 6 luni, de la erupția primilor dinți temporari, este bine să discuți cu medicul stomatolog despre începerea tratamentelor de fluorizare dentară. Medicul va stabili doza corectă de fluor, cât și frecvența aplicărilor, în funcție de nevoile specifice ale celui mic.
Procedura de fluorizare dinți copii asigură protecție împotriva cariilor timp de câteva luni, așadar, repetiția tratamentului cu fluor asigură continuitate în acest sens.
Fluorizarea dinților la copii până la vârsta de 12-14 ani ajută la formarea unei dentiții permanente sănătoase.
Dacă folosim o pastă de dinți cu fluor, mai este necesară fluorizarea dinților?
Da, fluorizarea în cabinetul stomatologic este recomandată de minimum 2 ori pe an.
Cantitatea de fluor din pastele de dinți nu este suficientă pentru a echilibra procesul de remineralizare și pentru a proteja dinții de carii pe termen lung.
Cum folosești pasta de dinți cu fluor pentru copii, în funcție de vârsta celui mic
Academia Europeană de Stomatologie Pediatrică recomandă folosirea pastei de dinți cu fluor astfel:
- pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 2 ani: pasta de dinți să aibă o concentrație de 500-1000 ppm și dimensiunea unui bob de orez
- pentru copiii cu vârsta între 2 - 6 ani: pasta de dinți să aibă o concentrație de 1000(+) ppm și dimensiunea unui bob de mazăre
- pentru copiii cu vârsta peste 6 ani: pasta de dinți să aibă o concentrație de 1450 ppm și dimensiunea de 1-2 cm
*ppm înseamnă „părți per milion” și se referă la concentrația de fluor într-un produs, cum ar fi pasta de dinți. De exemplu 500 ppm înseamnă 500 de părți de fluor la un milion de părți ale pastei de dinți. Această concentrație este considerată mică și este potrivită în special pentru copiii mici, care pot înghiți o cantitate redusă de pastă de dinți în timpul periajului dentar.
Fluorizarea dentară are efecte secundare?
Uneori poate să apară sensibilitatea dentară în urma acestei proceduri. În cazuri rare, dacă se face exces de fluor, poate să apară fluoroza dentară, o afecțiune în care smalțul dentar devine pătat și fragil. Fluoroza dentară poate să apară la copiii mici care înghit cantități excesive de pastă de dinți cu fluor.
În funcție de severitatea fluorozei, modificările din structura smalțului pot fi sub forma unor pete mici sau linii albe sau pot evolua în zone albe extinse, crețoase, vizibile pe suprafața dentară.
În încheiere, vrem să subliniem că fluorizarea dentară, alături de alte măsuri de prevenție dentară pentru cei mici, reprezintă un pas esențial în menținerea unei sănătăți orale optime pe termen lung.
La EDENT, punem pe primul loc sănătatea și confortul celor mici. Nu ne oprim doar la realizarea de tratamente și proceduri stomatologice, ci ne străduim să oferim copiilor experiențe pozitive și amintiri pline de zâmbete.
Am creat cabinete destinate copiilor și un centru medical pediatric în Tulcea, unde împletim cu bucurie joaca și educația privind îngrijirea orală, unde totul este explicat pe înțelesul micilor pacienți. Iar ție, în calitate de părinte, îți stăm la dispoziție cu informații clare și sfaturi de îngrijire orală personalizate pentru copii, deoarece obiceiurile de igienă orală de acasă au un rol la fel de important în prevenirea afecțiunilor dentare.
Credem în parteneriatul medici-părinți și știm că împreună putem construi obiceiuri durabile pentru zâmbete sănătoase și frumoase. Te așteptăm cu drag în vizită!
One Response