Copilul tău este neliniștit când vine vorba de a merge la dentist? Inhalosedarea este opțiunea prin care putem transforma vizitele la stomatolog într-o experiență relaxantă și plăcută pentru micii aventurieri!
Într-o anumită măsură, este perfect normal ca micuțul tău să resimtă un cumul de emoții asociate vizitei stomatologice - de la agitație și anxietate, până la pierderea răbdării în timpul examinărilor sau tratamentelor stomatologice.
Pentru că ne gândim la confortul și starea de bine a micilor pacienți, am adus inhalosedarea în toate clinicile EDENT. Inhalosedarea este o modalitate sigură și eficientă, folosită în stomatologia pediatrică, de a-i ajuta pe copii să se relaxeze pe durata efectuării tratamentelor stomatologice.
Ce este inhalosedarea?
Inhalosedarea este o metodă de sedare conștientă, sigură și eficientă, folosită în stomatologie pentru a relaxa pacientul și a crește gradul de cooperare în vederea realizării tratamentelor necesare.
Pacientul inhalează printr-o mască un amestec de gaze format din oxigen și protoxid de azot. Protoxidul de azot este un gaz care, odată inhalat în combinație cu oxigenul, induce un efect de calmare și relaxare. Pacientul rămâne treaz pe tot parcursul tratamentului stomatologic, doar că se simte mult mai liniștit și relaxat.
Este important să menționăm că, deși inhalosedarea este frecvent utilizată în cazul copiilor, poate fi recomandată și adulților cu un nivel ridicat de anxietate, a căror teamă nu se ameliorează prin ședințele de acomodare și discuțiile empatice cu medicii dentiști.
Cum funcționează inhalosedarea la copii?
- Micul pacient ia loc pe scaunul stomatologic.
- Medicul îi așază o măscuță pe nas și îl încurajează să respire normal.
- La scurt timp după inhalarea gazului ilariant, copilul simte o stare de calm și relaxare.
- Medicul stomatolog începe tratamentul, monitorizând atent nivelul sedării și funcțiile vitale ale copilului.
- După finalizarea tratamentului, medicul stomatolog administrează pe mască numai oxigen timp de 5 minute, iar cel mic revine rapid la starea inițială.
Protoxidul de azot este un gaz complet inofensiv, non-toxic, care nu rămâne în organism. Acesta se elimină singur din corp, după încetarea administrării.
Care sunt beneficiile inhalosedării?
- Reduce anxietatea. Inhalosedarea ameliorează teama și anxietatea copiilor în timpul vizitelor la dentist.
- Relaxarea este imediată. Efectul inhalosedării apare rapid, permițând medicului stomatolog să înceapă tratamentul fără întârzieri și cu un confort mai mare pentru cel mic.
- Efectul se estompează rapid. După încetarea administrării gazului ilariant, copilul revine la starea obișnuită și își poate relua imediat activitățile dorite.
- Pacientul este conștient tot timpul. Copilul rămâne treaz pe tot parcursul tratamentului, facilitând comunicarea verbală dintre tine și copil, respectiv copil și medic.
- Îmbunătățește cooperarea. Copiii anxioși pot fi mai puțin cooperanți în timpul tratamentelor dentare. Inhalosedarea îi ajută să colaboreze cu medicul și să aibă mai multă răbdare pe durata tratamentelor necesare.
- Diminuează stresul părinților. Beneficiile inhalosedării nu se limitează doar la copii. În calitate de părinte, te poți simți mai liniștit și mai încrezător, știind că micuțul tău se simte confortabil în timpul vizitelor la dentist.
- Aplicabilitate extinsă. Inhalosedarea poate fi utilizată pentru diverse proceduri stomatologice, simple sau mai complexe.
Când este recomandată inhalosedarea?
Inhalosedarea este recomandată tuturor pacienților care au fobie de dentist și se tem de tratamentele stomatologice, mai ales în contextul unor experiențe anterioare neplăcute.
Manopera este potrivită atât pentru persoanele cu nevoi speciale/dizabilități, cât și pentru persoanele care au un istoric medical de boli cardiovasculare, hipertensiune ori diabet.
În cazul copiilor, inhalosedarea este indicată atunci când micul pacient:
- nu cooperează, se teme de intervențiile medicale și nu acceptă tratamentul;
- este foarte energic și își pierde răbdarea ușor;
- este anxios, are fobie de instrumente/ace, are reflex de vomă;
- nu a mai beneficiat de tratamente stomatologice până acum.
Deși inhalosedarea poate fi folosită în mai multe proceduri medicale, este mai utilă atunci când copilul trebuie să stea nemișcat o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi în timpul tratamentului pentru caria dentară.
În ce situații NU se recomandă inhalosedarea?
Inhalosedarea NU este recomandată:
- copiilor cu vârsta sub 3 ani;
- copiilor răciți, întrucât gazul se administrează pe cale respiratorie;
- copiilor care au obstrucții nazale sau probleme respiratorii severe, precum astm bronșic, otite, sinuzite, boli pulmonare cronice obstructive, bronșită cronică;
- femeilor însărcinate în primul trimestru, în cazul pacienților adulți.
Inhalosedare copii - întrebări și răspunsuri pentru părinți
De la ce vârstă se recomandă inhalosedarea la copii?
Combinația de protoxid de azot și oxigen se poate administra copiilor după împlinirea vârstei de 3 ani. Este nevoie să putem comunica verbal cu micul pacient pentru a-l încuraja să accepte să respire prin „măscuța de curaj”.
Este nevoie de pregătire specială înainte de inhalosedare?
Pentru a obține efectele dorite, recomandăm ca pacientul să aibă o alimentație mai ușoară înainte de vizita în care i se administrează inhalosedarea.
Dacă cel mic are reflex de vomă, este mai bine să nu mănânce nimic cu 2-3 ore înainte - o recomandare valabilă pentru orice procedură dentară, fie că implică inhalosedare sau nu.
Este protoxidul de azot sigur pentru copii?
Bineînțeles! Protoxidul de azot este sigur și pentru copii, și pentru adulți, administrat corespunzător și în dozele potrivite. Administrarea protoxidului de azot se face numai de către medici calificați și bine instruiți.
Copilul meu va simți durere?
Pe lângă efectul de relaxare, inhalosedarea are și un efect analgezic. Asta înseamnă că cel mic nu va resimți tratamentele sau durerea la aceeași intensitate ca în absența inhalosedării. Această combinație de reducere a anxietății și a sensibilității la durere face ca experiența la dentist să fie mult mai confortabilă și mai puțin stresantă pentru cel mic.
Inhalosedarea este recomandată copiilor cu nevoi speciale?
Da, însă fiind vorba despre o sedare conștientă, procedura depinde și de acel grad de minimă cooperare care este necesar.
Inhalosedarea prezintă riscuri?
Nu, medicul stomatolog pediatru cu competență în inhalosedare (se urmează un curs și se dă un examen) decide dacă micul pacient se pretează pentru această manoperă, în urma unei anamneze.
Este nevoie de recuperare după inhalosedare ?
Deloc! Micul pacient este perfect conștient, se poate deplasa singur imediat după manoperă, iar gazul se elimină complet din organism în următoarele 15-20 de minute după încetarea administrării, prin expir.
Inhalosedarea este o tehnică nouă ?
Nu, este utilizată în medicină de mai bine de 160 ani. În stomatologia pediatrică americană, inhalosedarea este folosită în peste 90% din cazuri.
Care este diferența dintre inhalosedare și anestezie?
Inhalosedarea nu echivalează cu anestezia dentară. Gazul ilariant produce doar o stare de bine și de relaxare. Anestezia dentară amorțește zona asupra căreia se intervine, pentru ca pacientul să nu resimtă durere în timpul tratamentului.
Acum că ai descoperit ce este inhalosedarea, care sunt beneficiile și în ce situații este recomandată, nu-ți rămâne decât să programezi următoarea vizită la EDENT, împreună cu cel mic! Inhalosedarea ne va ajuta să-i oferim micuțului tău o experiență pozitivă, pe lângă primirea călduroasă a echipei medicale și posibilitatea de a explora spațiul de joacă special amenajat pentru bucuria lui.
4 Responses