Mușcătura sau ocluzia este felul în care dinții de sus se întâlnesc cu cei de jos, astfel încât să putem realiza corect masticația, deglutiția și fonația. Mușcătura corectă a dinților presupune ca dinții de sus să se așeze peste cei de jos atunci când închidem gura. Totuși, încă din copilărie pot apărea malocluzii, iar una dintre cele mai frecvente este ocluzia deschisă sau mușcătura deschisă.
În acest articol îți vom prezenta ce este mușcătura deschisă la copii, cum o recunoști, cum se corectează și cum poate fi prevenită.
Ce este mușcătura deschisă?
Mușcătura deschisă la copii apare atunci când dinții superiori nu se întâlnesc cu cei inferiori, lăsând un spațiu vizibil între arcade. În stomatologie, o numim ocluzie deschisă. Este un tip de malocluzie ușor de recunoscut, după faptul că nu există contact între dinți.
Cum recunoști mușcătura deschisă la copii?
De cele mai multe ori, recunoști mușcătura deschisă după faptul că NU EXISTA CONTACT între dinții maxilarului superior și cei ai maxilarului inferior. Astfel, rămâne un spațiu vizibil între arcade. Acest lucru afectează atât funcția masticatorie, respiratorie, cât și estetica zâmbetului celui mic.
Ocluzia deschisă își lasă amprenta și asupra altor probleme de sănătate pentru cei mici, cum ar fi:
- dificultățile de vorbire – copiii cu mușcătură deschisă nu vor putea pronunța corect unele cuvinte, din cauza poziționării inadecvate a limbii;
- înghițirea și mestecarea se modifică, din cauza lipsei de contact între arcade;
- respirația orală (pe gură), care apare din cauză că gura nu poate fi complet închisă, ceea ce atrage după sine răceli mai frecvente și o carioactivitate mai mare;
- alterări ale articulației temporomandibulare (ATM) – această articulație leagă maxilarul inferior de craniu, iar când este afectată, pot să apară dureri sau zgomote la nivelul maxilarului;
- complicații psihologice – deoarece copiii cu mușcătura deschisă au un zâmbet diferit, pot dezvolta o stimă de sine scăzută, care le va afecta viața socială.
Din ce cauze apare mușcătura deschisă la copii?
Mușcătura deschisă apare cel mai adesea din cauza unor obiceiuri dăunătoare repetitive, cum ar fi suptul degetului, folosirea suzetei peste vârsta de 2 ani sau împingerea limbii înainte în timpul vorbirii și în timpul deglutiției (procesului de înghițire).
Cum se corectează mușcătura deschisă?
În primul rând, este de dorit ca cel mic să renunțe la obiceiurile vicioase care au provocat ocluzia deschisă (renunțarea la suzetă sau suptul degetului). De asemenea, este important să se trateze cauza care a dus la formarea obiceiului de a respira pe gură (polipi, deviații de sept nazal, răceli frecvente).
În al doilea rând, ocluzia deschisă se corectează prin tratament ortodontic, prin purtarea de aparate dentare în timpul dentiției de lapte și mixte, și se asociază cu tratamentul chirurgical atunci când se ajunge la dentiția permanentă. Află când trebuie să duci copilul la ortodont.
La EDENT Kids București, avem disponibil aparatul dentar invizibil SPARK, sub formă de gutiere transparente care atrag dinții în poziția corectă. Află mai multe despre SPARK Clear Aligners pentru copii și adolescenți.
Cum putem preveni mușcătura deschisă la copii?
Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea dentară a celor mici este să-i împrietenim de la vârste fragede cu mersul la dentist. Controlul periodic permite medicului stomatolog să depisteze din timp eventuale probleme și să propună soluții cât mai ușoare pentru remedierea lor.
De asemenea, medicul te poate ajuta să înveți copilul când și cum să renunțe la obiceiurile dăunătoare pentru dantura lui. Renunțarea la suzetă după vârsta de 2 ani este o recomandare pe care o facem deseori tuturor părinților, astfel încât poziția dințișorilor pe arcade să nu fie afectată și cel mic să nu dezvolte probleme cu mușcătura.
Acum că ai aflat despre mușcătura deschisă și cât de important este ca aceasta să fie corectată, nu ne mai rămâne decât să-ți recomandăm prevenția ca cea mai bună măsură de a proteja sănătatea orală a micuțului tău.