Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Pacienții în vârstă care și-au pierdut toți dinții naturali își pot recăpăta zâmbetul în întregime, optând pentru o dantură fixă pe implanturi. Aceasta este cel mai adesea realizată prin tehnica All On X. În stomatologie, numim acest lucru reabilitare totală All On X

All On X presupune inserarea a 4, 6 sau 8 implanturi în locații specifice, iar ulterior atașarea unei lucrări protetice care să restabilească funcțiile aparatului dento-maxilar. 

Această tehnică se potrivește pacienților care își doresc o dantură fixă pe implanturi sau celor care vor să facă trecerea de la o proteză dentară mobilă la una pe implanturi, pentru a se bucura de mai multă stabilitate în vorbire și masticație.

reabilitare-totala-all-on-x

Ce înseamnă reabilitare totală All On X?

Reabilitarea orală înseamnă restaurarea integrității și funcționalității danturii, precum și refacerea frumuseții zâmbetului. O reabilitare totală se referă la restaurarea tuturor dinților de pe ambele arcade, printr-o serie de tratamente stomatologice interdisciplinare. Pe scurt, refacerea completă a zâmbetului, atât la nivel funcțional, cât și estetic. 

Expresia din limba engleză „All On 4 / All on 6” se referă la tehnica prin care sunt inserate 4 sau 6 implanturi la nivelul cavității orale, în funcție de nevoile pacientului. În esență, înseamnă „toți dinții pe 4 implanturi” sau „toți dinții pe 6 implanturi”

Sistemele cu 4 și 6 implanturi vin cu mai multe denumiri, cum ar fi dinți ficși în 24 de ore, proteză fixă pe implanturi, dantură fixă pe implanturi, însă toate se referă la un singur lucru: cum îți recapeți întreaga dantură și obții dinți ficși, în situația în care nu ai suficient os pentru sistemul clasic de implant dentar, fără să apelezi la proteza dentară mobilă, care vine cu multe inconveniente: trebuie să o dai jos în fiecare seară, te incomodează la vorbire sau se desprinde în timpul masticației.

Cui se adresează proceedura de reabilitare totală All On X?

Sistemele de implanturi All On 4 și All On 6 se adresează pacienților care au pierdut toți sau majoritatea dinților, din diverse cauze. 

Prin tehnica All on 6, poți avea dinți ficși în 24 de ore pe arcada superioară (maxilar).

Prin tehnica All On 4, poți avea dinți ficși în 24 de ore pe arcada inferioară (mandibulă). 

În general, pacienții potriviți pentru reabilitarea orală All On X sunt cei care:

  • suferă de boală parodontală, care poate cauza mobilitatea dinților;
  • au lucrări dentare în toată gura, care au început să se miște;
  • au nevoie de dinți ficși în 24 de ore, indiferent de motiv;
  • au pierdut toți dinții - caz în care pot opta pentru implant dentar clasic sau tehnica All On X; 
  •  nu au foarte mult os și, din varii motive, nu pot opta pentru sinus lifting sau adiții de os.

Tehnica All On X vs. implantul dentar clasic

Dinții care nu mai pot fi salvați prin tratamente stomatologice conservatoare (endodonție la microscop, lucrări protetice, terapia bolii parodontale), se înlocuiesc cu implanturi dentare

Când lipsesc 1-2 dinți, se recomandă implantul dentar clasic, obișnuit. Ca pacient, ești nevoit să aștepți între 4-6 luni pentru integrarea osoasă și vindecarea zonei, timp în care nu vei avea acel dinte. Ulterior, este atașat bontul protetic și coroana pe implant.

Tehnica All On X se recomandă atunci când nu mai există dinți naturali restanți pe arcadă (edentație totală) sau când dinții restanți sunt prea bolnavi și nu mai pot fi salvați/utilizabili. 

Intervenția presupune inserarea a 4 implanturi dentare în mandibulă și a 6 implanturi dentare în maxilar, la care se atașează o proteză dentară provizorie. De obicei, întreaga procedură se realizează în 24 de ore. Asta înseamnă că vei pleca acasă cu un zâmbet complet, într-o singură zi. După 6 luni, vei reveni la control și vei primi coroanele dentare definitive

Mai multe despre proteza dentară fixă pe 4 sau 6 implanturi, etape și costuri, poți citi aici.

Beneficii reabilitare totală All On X

  • ai dinți ficși și scapi de neplăcerile asociate cu proteza dentară mobilă
  • ai o dantură stabilă, prin înșurubarea lucrării provizorii, dar și a protezei fixe, pe implanturile dentare
  • articulezi corect cuvintele
  • îți reiei viața socială imediat ce părăsești clinica stomatologică
  • intervenția nu necesită mult os natural pentru a avea succes
  • te costă mai puțin decât sistemul de implant dinte-cu-dinte pentru toată gura 

Dantura fixă pe implanturi reprezintă o soluție rapidă și eficientă pentru restaurarea unui zâmbet complet, frumos și funcțional. Pentru tratamente stomatologice la standarde internaționale și o îngrijire orală la cel mai înalt nivel, te așteptăm în clinicile EDENT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *