Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Caria pe dinți de lapte este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare întâlnite la copii. Dacă o leziune carioasă nu este îndepărtată la timp, iar dințișorul trebuie extras, în locul rămas liber pe arcadă se va aplica menținătorul de spațiu

Dacă încă nu știi ce este un menținător de spațiu pentru copii și ce rol are acesta în dezvoltarea armonioasă a danturii celui mic, vei afla din acest articol.

mentinatorul-de-spatiu-la-copii

Ce este menținătorul de spațiu?

Un menținător de spațiu dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a păstra pe arcadă locul liber rămas în urma unei extracții, astfel încât dintele permanent să aibă suficient spațiu pentru a erupe corect. 

Așadar, menținătorul de spațiu dentar împiedică deplasarea dintelui permanent către dinții vecini spațiului edentat (gol), prevenind înghesuirea dentară și alinierea incorectă a dinților definitivi.

Ce probleme rezolvă un menținător de spațiu dentar?

Menținătorul de spațiu reduce riscul ca cel mic să aibă dinți înghesuiți, dar și alte probleme care pot apărea în urma pierderii premature a dinților de lapte, cum ar fi:

  • blocarea erupției dinților permanenți - aceștia pot rămâne captivi în os;
  • erupția anormală a dinților definitivi - către cerul gurii sau oblic către limbă - din cauza spațiului insuficient; cei mai afectați sunt caninii superiori și premolarii doi inferiori;
  • migrarea dinților definitivi și apariția înghesuirilor dentare, ce necesită corecție ortodontică ulterior (purtarea aparatului dentar).

Beneficiile menținătoarelor de spațiu

  • permite continuarea normală a proceselor de erupție și dezvoltare a danturii
  • asigură alinierea corectă a viitorilor dinți permanenți 
  • nu incomodează masticația

Tipuri de menținătoare de spațiu

1. Menținător de spațiu fix

Menținătorul de spațiu fix este alcătuit dintr-un inel metalic ce se fixează pe dintele adiacent spațiului gol de pe arcadă și o ansă plasată în dreptul spațiului care trebuie păstrat. 

Menținătorul de spațiu fix este recomandat atunci când este necesară o menținere a spațiului pe termen mai lung, fiind mai ușor de purtat de către copil. Dispozitivul poate fi dat jos doar de către medicul stomatolog/ortodont, când erupe dintele definitiv

Este indicat doar în cazul în care lipsesc unul sau cel mult 2 dinți.

2. Menținător de spațiu mobil 

Acest tip de dispozitiv este folosit pentru a menține spațiul dintre dinții din partea laterală a maxilarului și poate fi îndepărtat de către copil sau părinte. 

De regulă, menținătorul de spațiu mobil este confecționat din acrilat și se sprijină pe țesuturile moi. În dreptul spațiilor edentate, poate avea sârme sau dinți artificiali care au rolul de a păstra spațiul necesar de erupție pentru dinții permanenți. Acest tip de menținător de spațiu necesită complianță din partea copilului.

Alegerea menținătorului de spațiu potrivit se face în funcție de zona în care trebuie aplicat și de dimensiunea spațiului care trebuie păstrat. 

La ce vârstă este necesar un menținător de spațiu la copii?

Oricând avem de-a face cu o pierdere a dinților de lapte este necesară purtarea unui menținător de spațiu de către copil. De obicei, această necesitate apare în jurul vârstei de 8-9 ani. Copilul se va obișnui cu menținătorul de spațiu în aproximativ 2 zile, timp în care se exersează vorbirea: pronunția clară și rară a cuvintelor, citirea cu voce tare. 

Această decizie ține însă cont și de alți factori: vârsta dentară și stadiul de evoluție a dinților permanenți. Înainte, se recomandă o radiografie a întregii guri pentru a vedea dacă mugurii dinților definitivi sunt prezenți și în cât timp vor erupe pe arcadă.

Pe durata purtării unui menținător de spațiu, este recomandat ca cel mic să evite consumul de alimente dure sau lipicioase, pentru a preveni deteriorarea dispozitivului

Vizitele periodice la medicul pedodont și ortodont sunt indicate, pentru atenta supraveghere a dezvoltării aparatului dento-maxilar și pentru garanția că menținătorul de spațiu funcționează eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *