Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Coroana dentară este o lucrare protetică ce îmbracă parțial sau complet un dinte deteriorat, cu rolul de a-l proteja, dar și de a-i îmbunătăți aspectul. De obicei, recomandăm pacienților coroane dentare atunci când dinții sunt afectați în proporție de 50% și nu mai pot fi restaurați altfel. 

coroane-dentare-edentclinic

Când ai nevoie de coroane dentare?

Coroanele dentare sunt necesare în următoarele situații: 

1. Când ai o carie extinsă

Dacă ai o carie mare, ce a distrus mai mult de jumătate din structura dentară, coroana dentară poate asigura dintelui afectat stabilitate și rezistență pe termen lung, ferindu-l de complicații ulterioare.

2. Când ai avut un tratament de canal (tratament endodontic)

Tratamentul endodontic presupune scoaterea nervului (pulpa dentară) din interiorul dintelui. Nervul poate fi afectat de o carie profundă, cauzând dureri intense. După ce nervul este scos, dintele rămâne mai slăbit, devitalizat. Coroana dentară va funcționa ca un înveliș protector, oferindu-i rezistență mai mare în timp.

3. Când ai dinți fracturați, slăbiți sau fragili

Când un dinte este fracturat, slăbit sau fragil în urma unui traumatism, coroana dentară îi poate restabili atât forma, cât și funcționalitatea. 

4. Când ai beneficiat de un implant dentar

Coroanele atașate pe implanturi dentare îmbunătățesc fizionomia feței și împiedică dinții rămași să migreze. În plus, forța mușcăturii este distribuită uniform pe toți dinții.

Adițional, coroanele dentare mai pot fi recomandate în caz de:

  • abraziune dentară severă - tocirea dinților din cauze precum bruxismul, masticația agresivă, fumatul;
  • colorații inestetice, din cauze interne sau externe;
  • formă sau poziții inestetice ale dinților, cauzate de mușcătura incorectă (malocluzia) sau diastema (strungăreața).

Cât rezistă o coroană dentară?

În general, coroanele dentare au o durată lungă de viață, de 5 până la 15 ani, deoarece sunt realizate din materiale rezistente la uzură și deteriorări. 

Tipuri de coroane dentare

  • coroane dentare din ceramică: imită dinții naturali în ceea ce privește culoarea și transluciditatea.
  • coroane dentare din porțelan: oferă cel mai natural aspect al zâmbetului, fiind ideale pentru dinții din zona frontală. 
  • coroane dentare metalice: au o rezistență mai mare la uzură și fisuri, rezistă mai bine la forțele masticatorii și de mușcare, însă culoarea le face să fie mai potrivite pentru molarii care nu se văd.
  • coroane dentare din zirconiu: îmbină estetica porțelanului cu rezistența metalului și au un grad de biocompatibilitate mai mare cu organismul, neavând metale în compoziție.

Care este cea mai bună coroană dentară?

Fiecare tip de coroană dentară vine cu avantajele sale. De exemplu, coroanele dentare din ceramică sau porțelan pot fi mai potrivite pentru restaurările din zona frontală, în timp ce coroanele dentare din metal sau zirconiu, având o rezistență mai mare, sunt mai potrivite pentru dinții din zona laterală, care suportă o presiune mai mare când vine vorba de mușcarea și mestecarea alimentelor.

Beneficiile coroanelor dentare

  • sunt o soluție durabilă pentru probleme dentare complexe;
  • restabilesc funcționalitatea dinților - poți vorbi, mușca și mesteca alimente fără disconfort; 
  • refac estetica zâmbetului, corectând forma, culoarea și dimensiunea dinților afectați; 
  • previn complicațiile ulterioare, cum ar fi infecțiile sau fracturile dentare.

În clinicile EDENT, Dr. Elena Dobra este medicul stomatolog nișat în Protetica Dentară, ce rezolvă cu multă pasiune și dedicare cazuri de la cele mai simple la cele mai complexe. 

Iubește să redea estetica și funcționalitatea zâmbetelor prin restaurări protetice de înaltă calitate. Dacă ai nevoie de fațete dentare, coroane dentare, punți dentare sau orice alte soluții ce țin de proteze dentare, Dr. Elena Dobra este medicul specialist care te poate ajuta.

Te așteptăm la EDENT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *