Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Zahărul impactează negativ sănătatea dentară a copiilor, atunci când este consumat în mod excesiv sau în cantități mici, dar des. Este foarte greu să evităm ca dinții copiilor să intre în contact cu zahărul, din moment ce acesta se găsește în aproape tot ceea ce mâncăm - de la laptele matern la cel din comerț, până la fructe și legume. 

Din moment ce nu putem elimina complet zahărul din alimentație, încurajăm părinții să limiteze, pe cât posibil consumul acestui tip de carbohidrat în cazul copiilor și să se asigure că igiena orală se realizează corespunzător. 

În continuare, explicăm cum anume afectează zahărul dinții copiilor și ce poți face pentru a combate efectele negative ale acestuia. 

Consumul de zahăr favorizează apariția cariilor 

În cavitatea orală trăiesc numeroase microorganisme și bacterii, unele bune, altele rele. Bacteriile „rele” folosesc zahărul ca sursă de hrană pentru a se multiplica și dezvolta. 

Pe măsură ce se înmulțesc, ajung să formeze placa bacteriană sau biofilmul dentar, acea peliculă subțire și incoloră care se depune pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată, în timp, ea devine mai densă și mai dură, transformându-se în tartru.

În urma metabolizării zahărului din alimente, bacteriile „rele” produc acizi organici. Acizii sunt suficient de puternici pentru a eroda smalțul dinților. Așa apare demineralizarea dinților, adică procesul prin care mineralele din smalțul dinților sunt dizolvate de acizi, ceea ce conduce la slăbirea dinților și în cele din urmă, la apariția cariilor dentare. Eroziunea smalțului de către acizi poate conduce, așadar, la formarea cariilor dentare. 

Din fericire, există și un proces natural de remineralizare a dinților, prin care se înlocuiesc mineralele pierdute, iar saliva și fluorul joacă un rol important în acest caz. Saliva conține minerale precum calciu și fosfați ce ajută la repararea smalțului dentar, iar fluorul întărește smalțul slăbit. 

Cât zahăr au voie să mănânce copiii?

Potrivit Asociației Americane a Inimii, copiii sub doi ani nu ar trebui să consume deloc zahăr adăugat. În cazul copiilor peste 2 ani, consumul de zahăr trebuie limitat la cel mult 24 de grame într-o zi sau 100 de calorii pe zi, echivalentul a 3 bomboane sau 2 cubulețe de ciocolată. 

La cât timp după consumul de zahăr este indicat ca cei mici să se spele pe dinți? 

Te-ai gândit vreodată ce importanță este timpul atunci când cei mici consumă dulciuri sau băuturi îndulcite? Durata de expunere a dințișorilor la acțiunea zahărului este la fel de importantă precum cantitatea de zahăr pe care cei mici o mănâncă. 

De exemplu, de fiecare dată când cel mic bea o băutură îndulcită, acizii organici produși de bacteriile „rele” atacă smalțul dinților timp de aproximativ 20 de minute, potrivit Asociației Americane de Stomatologie. 

Dacă micuțul își spală imediat dinții, s-ar putea să nu lase suficient timp pentru neutralizarea acizilor și pentru remineralizarea smalțului dentar, cu ajutorul salivei. Băuturile carbogazoase au mult acid în ele, iar periajul dentar imediat ar putea să deterioreze smalțul. 

Cel mai bine este ca micuțul să aștepte 30-45 de minute înainte de a-și peria dinții, în cazul în care a băut suc acidulat. Acest interval de timp permite reducerea impactului acidității și a acțiunii bacteriilor asupra smalțului dentar. De asemenea, roagă-l să folosească și ața dentară, pentru o curățare mai temeinică a spațiilor interdentare. 

Cum protejezi dinții copilului tău de efectele nedorite ale zahărului?

  1. Limitează consumul de dulciuri și băuturi îndulcite la o singură dată într-o zi. O singură gustare cu zahăr este mai puțin dăunătoare decât dacă i-ai permite celui mic să consume diverse dulciuri și băuturi îndulcite pe tot parcursul zilei, chiar dacă ar fi vorba de cantități mici. 
  2. Încurajează gustările sănătoase, bazate pe fructe și legume, în locul opțiunilor precum gemul, dulceața sau prăjiturile. Pe lângă riscul de carii și probleme gingivale, consumul excesiv de zahăr poate contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate, motiv pentru care moderația este esențială în a le preveni.
  3. Obișnuiește-l să-și clătească gura cu apă după ce consumă ceva dulce. De asemenea, asigură-te că bea apă pe tot parcursul zilei. Hidratarea adecvată ajută la creșterea fluxului de salivă, care la rândul ei ajută la remineralizarea dinților. 
  4. Ajută-l pe cel mic să înțeleagă consecințele consumului excesiv de zahăr asupra dinților. Dacă ai nevoie de ajutor în acest sens, poți apela cu încredere la medicii dentiști din echipa noastră.
  5. Învață-l că periajul dentar de 2 ori pe zi și folosirea unei paste de dinți cu fluor sunt obiceiuri indispensabile pentru menținerea unui zâmbet curat și a unor gingii sănătoase. Pe cât posibil, nu-i permite să sară peste periajul dentar de seară, căci asta va însemna o expunere mai prelungită a dinților la acizi și implicit, creșterea riscului de carii.
  6. Adu-l periodic la un control stomatologic. Medicul dentist poate verifica dințișorii și gingiile, și se poate asigura că totul este în regulă. Controlul stomatologic are rol de prevenție și de identificare timpurie a oricăror semne de carii sau gingivită. Astfel, medicul dentist va putea lua măsurile de tratament potrivite, înainte ca lucrurile să se agraveze și cel mic să sufere.

Cantitatea de zahăr și durata de expunere a dinților la acțiunea zahărului sunt cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când discutăm despre modul în care acest carbohidrat afectează sănătatea dentară a celor mici. 

Moderația, alimentația sănătoasă bazată în principal pe fructe și legume, alături de menținerea unei igiene orale impecabile și vizitele periodice la medicul stomatolog sunt măsurile de prevenție care asigură copilului tău un zâmbet curat și sănătos pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *