Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Tomografia dentară CBCT este o metodă de scanare imagistică revoluționară, care permite vizualizarea de imagini 3D precise ale danturii tale.

Pentru a obține un diagnostic precis și a planifica eficient etapele unui tratament, avem nevoie de tehnologii de imagistică medicală de ultimă generație, așa cum este aparatul de radiologie CBCT Planmeca ProMax® 3D

În imagistica orală și maxilo-facială, tomograful CBCT este considerat cel mai înalt standard, o alternativă mai modernă și mai sigură a investigației tomografiei computerizate clasice (CT dentar). 

Să înțelegem mai bine tomografia dentară CBCT

Tomografia dentară CBCT este o tehnologie avansată de imagistică medicală, cu ajutorul căreia obținem imagini tridimensionale detaliate ale structurilor orale și maxilo-faciale. Spre deosebire de radiografiile dentare tradiționale, CBCT utilizează un fascicul de raze X în formă de con pentru a obține imagini precise, printr-o singură mișcare de scanare. 

Doza de radiații folosită de scanarea CBCT este mult mai mică decât în cazul scanărilor realizate cu un CT clasic, deoarece este suficientă o singură scanare de scurtă durată pentru a obține informațiile necesare. 

Această metodă de scanare permite vizualizarea 3D a unor detalii care nu se pot observa pe radiografiile dentare clasice, 2D, cum ar fi densitatea osului, dinții incluși, rămași în osul maxilar, formațiunile anatomice existente, formațiunile patologice, eventuale tumori. 

Cum se desfășoară tomografia dentară CBCT?

Procedura este rapidă și confortabilă. Vei sta pe un scaun confortabil, în timp ce scannerul cu fascicol conic se rotește o singură dată în jurul capului tău, capturând imagini din diferite unghiuri. 

Experiența de scanare se face într-un mediu deschis, fără necesitatea de a mai intra în tunelul tomografic. Astfel, dispare senzația de claustrofobie și anxietate asociate cu tomograful clasic.

Tomografia dentară CBCT nu necesită pregătire specială. Procedura este complet nedureroasă, iar rezultatele le primești pe loc, împreună cu explicațiile și interpretarea medicului stomatolog. Așadar, vei petrece mult mai puțin timp în clinică și vei reduce și numărul de vizite necesare. 

Când ai nevoie de o tomografie dentară CBCT? 

Tomografia 3D este necesară în mai multe specializări stomatologice, de la implantologie la ortodonție, endodonție sau chirurgie, contribuind la obținerea unui diagnostic precis și la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Există câteva situații în care medicul stomatolog îți poate recomanda să faci o tomografie dentară CBCT, cum ar fi: 

  • când ai probleme recurente cu dinții, cum ar fi durere inexplicabilă, sensibilitate crescută sau deteriorări frecvente ale smalțului;
  • când prezinți simptome ale afecțiunilor parodontale: sângerări gingivale, retracția gingiilor sau mobilitatea dinților;
  • când ai dureri sau umflături în zona oro-maxilo-facială și există riscul unei infecții; tomografia CBCT ajută la localizarea infecției și stabilirea planului de tratament potrivit;
  • când ai nevoie de aparat dentar (tratament ortodontic) pentru a corecta poziția dinților;
  • când ai nevoie de un tratament de canal pentru a salva un dinte afectat de carii profunde, extinse; cu ajutorul tomografiei CBCT, medicul endodont poate analiza cu exactitate anatomia rădăcinilor dentare, îmbunătățind eficiența tratamentelor endodontice;
  • când ai nevoie de extracții dentare sau intervenții chirurgicale; tomografia CBCT oferă informații esențiale pentru planificarea extracțiilor sau a intervențiilor chirurgicale, asigurând precizie și minimizând riscul de complicații;
  • când ai pierdut unul sau mai mulți dinți și iei în considerare implantul dentar; unul dintre avantajele majore ale tomografiei CBCT este funcția de simulare a implantării dentare - medicul poate insera virtual implanturile dentare în locurile alese și poate anticipa cu maximă precizie lungimea, diametrul și angurația implantului real; astfel, se poate afla și densitatea osului din jurul viitoarelor implanturi, ceea ce va asigura succesul tratamentului pe termen lung.

În cadrul EDENT Clinic, Dr. Denisa Tutunaru aduce inovație și precizie în practica sa, folosind tomografia dentară CBCT ca parte integrantă a planului de tratament în cazurile de reabilitare orală complexă. Cu ajutorul acestei tehnologii avansate de imagistică medicală, Dr. Denisa Tutunaru obține imagini detaliate și tridimensionale ale structurilor orale, în baza cărora stabilește un diagnostic precis și planifică eficient fiecare etapă din planul de tratament. Astfel, garantează pacienților acces la tehnologii moderne de scanare dentară, un confort sporit în timpul investigațiilor și rezultate impresionante în termeni de funcționalitate și estetică a zâmbetului.

dr-denisa-tutunaru

Avantajele tomografiei dentare CBCT

1. Vizualizare detaliată

CBCT oferă o imagine tridimensională clară și detaliată a tuturor structurilor dento-maxilare, ajutând la diagnosticarea problemelor dentare în stadii incipiente sau la identificarea unor afecțiuni ascunse, precum și la planificarea tratamentelor stomatologice. 

2. Expunere mai mică la radiații

Deși imaginile 3D obținute sunt extrem de detaliate, doza de radiații în cazul CBCT este de până la 6 ori mai mică în comparație cu alte tehnologii. Siguranța ta este pe primul loc în timpul investigației.

3. Planificare precisă a tratamentelor

CBCT permite medicilor să planifice intervențiile chirurgicale, implanturile dentare și alte tratamente complexe cu o precizie mai mare, eliminând riscurile și scurtând timpul de recuperare.

Prin furnizarea de imagini 3D detaliate, tomografia dentară CBCT contribuie la eficiența tratamentelor și la minimalizarea riscurilor, consolidând astfel progresele în domeniul stomatologiei digitale moderne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *