Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Boala parodontală (parodontita) sau cum este ea cunoscută tradițional – parodontoza este un termen universal dat unei boli cronice

inflamatorii a țesuturilor de susținere a dinților, care se numesc într-un cuvânt: parodonțiu.

 

Ce este acest parodonțiu?

Toate țesuturile care ne mențin dinții cum ar fi: osul alveolar din jurul acestora, gingia, cementul care acoperă suprafața rădăcinii dintelui și ligamentul care leagă dintele de os și acționează ca un amortizor de forte.

În faza precoce a parodontozei apare inflamația gingiei – gingivita. Nu orice gingivită se transformă automat în parodontită, dar orice parodontită este precedată la un moment dat de o gingivită.

În acest stadiu, gingivita este complet reversibilă.

Când deja s-au instalat pierderile de ligament parodontal, pierderi osoase (resorbții osoase), retracții gingivale și, în fazele foarte avansate, mobilități dentare ce se pot solda cu pierderea dinților, vorbim de boala parodontală.

Factorul determinant al bolii parodontale este placa bacteriană, care corelat cu alți factori cum ar fi alte boli generale, fumatul, o igiena dentară precară, diverse tratamente medicamentoase etc. pot afecta în sens negativ evoluția bolii.

Din cauza faptului ca boala parodontală are în cele mai multe cazuri o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită un consult de specialitate la un medic parodontolog, iar astfel de cazuri rămân nediagnosticate până în faze avansate ale bolii când simptome ca mobilitatea dentară  sunt evidente. Chiar și în aceste stadii avansate uneori dinții pot fi salvați, un dinte ușor mobil fiind de preferat unui dinte lipsă.

La ce simptome ar trebui sa fiu atent ca pacient?

  • Sângerări gingivale – pot apărea în timpul periajului dentar, la apăsarea gingiilor sau chiar spontane dar totodată ele pot lipsi la pacienții fumători,
  • Inflamația gingivală – gingiile au o culoare roșu aprins, violet sau ușor albăstruie,
  • Retracția gingivală – dinții devin vizual mai lungi datorită tendinței gingiei de a se retrage și a se subția,
  • Respirație urat mirositoare sau gust neplăcut în gură chiar și după spălatul pe dinți – datorită cantității mari de bacterii și infecțiilor ce supurează la suprafață din pungile parodontale,
  • Uneori dureri la nivel gingival ce se remit temporar,

Pentru a avea boală parodontală nu este necesară apariția tuturor simptomelor de mai sus.

 

Cum se diagnostichează boala parodontală?

Printr-un consult de specialitate la medicul specialist parodontolog ce va solicita o radiografie de ansamblu a cavitații bucale(panoramică) și va efectua o fișă parodontală ce măsoară pungile parodontale și alți parametri clinici (parodontometrie).

Cum se tratează boala parodontală?

În parodontoză tratamentul este complex și urmărește stoparea în evoluție a bolii. În funcție de severitatea acesteia există mai multe modalități în a o trata:

  1. Terapia inițială parodontală – ce presupune: profilaxie dentara (revelarea plăcii bacteriene, detartraj, air-flow, periaj), chiuretaj în câmp închis (SRP) al dinților cu ajutorul chiuretelor și al laserului, imobilizări dentare etc.

2. Terapia corectoare chirurgicală – daca în fazele incipiente este suficientă terapia inițială, în fazele moderate și avansate este necesară terapia chirurgicală prin chiuretaje în câmp deschis (lambouri, grefe gingivale etc.

3. Terapia de menținere – mentenanța parodontală este crucială pe termen lung și presupune ședințe de reevaluare parodontală și igienă mai dese în primul an pentru stabilizarea în timp a bolii.

În reușita tratamentului parodontal cooperarea pacientului este esențială. Acesta trebuie să înțeleagă importanța unei igiene orale foarte bune (perie electrică, duș bucal, ață interdentară, perii interdentare, apa de gură etc.) și vizitele pentru ședințele de mentenanță mai dese.

Asist. Univ. Dr. Adrian Stan   

Medic specialist Parodontolog
Doctor in stiinte medicale

 

Pachet Terapie Parodontală Laser

- Consultațiede specialitate
- Radiografie panoramică digitală
- Screening parodontal
- Igienizare profesională completă
- Decontaminare LASER

850 lei, redus de la 1700 lei

Plus 10% reducere la planul de tratament
CONTACT SI PROGRAMARI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *