Bucuresti
Str.Louis Blanc nr.28
Program: 8:30 – 20:30
0741 821 821

Tulcea
Str. Frasinului nr.2
Program: 8:30 – 20:30
0746 071 303

Tulcea Edent Kids
Str. Babadag Nr. 121
Program: 08:30 – 20:30
0747 938 938

Stomatologia modernă permite în majoritatea cazurilor să evităm extracția dinților, dar cu toate acestea, extracția dentară este uneori necesară.

Extracția unui dinte sau a unei măsele se realizează numai atunci când afecțiunea dintelui nu mai poate fi remediată prin alte metode și proceduri terapeutice.

Pentru realizarea extracției este necesar un consult medical, o radiografie dentară și ulterior procedură presupune anestezierea zonei afectate și eliminarea dintelui problemă.

Extracția dentară este indicată atunci când:  

  • dintele este foarte cariat și nu se mai poate salva;
  • există fracturi radiculare;
  • tratamentele de canal au eșuat;
  • există complicații infecțioase severe;
  • există pungi parodontale mari (dintele este foarte mobil);
  • prin prezența sa împiedică alinierea dinților învecinați sau erupția acestora;

Extracția dentară se realizează mereu cu anestezie locală (spray și anestezie injectabilă sau computerizată- fără ac) și poate fi simplă atunci când dintele este erupt în cavitatea bucală sau chirurgicală atunci când dintele nu este încă erupt (inclus în os).

Când se realizează extracții laborioase se practică alveoloplastia, realizându-se și modelarea osului alveolar. Uneori este necesară alveolotomia (incizii chirurgicale la nivelul alveolelor dentare).

 

Când nu se poate scoate un dinte?

Nu există contraindicații absolute pentru extracția dentară. Cu toate acestea, în cazul unor boli sau situații, intervenția ar trebui amânată și ar trebuii efectuată o pregătire preliminară adecvată.

Contraindicațiile temporare pentru extracția dentară sunt: radioterapie, boli cardiovasculare acute, primul trimestru de sarcină, infecții acute, dinți situați în zona unor tumori maligne.

 

Indicații după extracția dentară – care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți după extracție?

În primele 48 de ore după extracție, pacienților li se recomandă o dietă cu mâncăruri moi și fară lactate.

O activitate fizică intensă poate duce la sângerări, de aceea medicii recomandă pacienților să nu se aplece sau să ridice greutăți în primele 2-3 zile de la extracție.

De asemenea, trebuie precizat faptul că perioada de vindecare depinde de la pacient la pacient: de exemplu, la fumători și pacienții cu boli cronice cicatrizarea presupune mai mult timp.

Pentru o vindecare rapidă și fară complicații, în urma unei extracții dentare, trebuie respectate câteva indicații:

  • în primele 24 de ore să nu mestecăm alimente pe partea unde s-a intervenit;
  • putem începe să periem dantura încă de a doua zi, însă trebuie să folosim o periuță de dinți foarte moale și să avem grijă să folosim mișcări ușoare;
  • să evităm băuturile și alimentele fierbinți, lactatele, cofeina, alcoolul și alimentele prea dure;
  • este ideal ca locul de unde a fost scos dintele să fie menținut cât mai curat cu putință
  • se recomandă să nu fumăm 48-72 de ore după efectuarea extracției;

 

Sângerarea după extracție este normală?

Prezența unei sângerări ușoare postoperatorii este normală.

NU trebuie să clătiți gura cu apă sau alte substanțe în ziua intervenției și nu deranjați locul intervenției prin supt în prima zi deoarece împiedicați formarea cheagului sangvin absolut necesar unei bune vindecări.

Reveniți la control după 7-8 zile pentru controlul plăgii și îndepărtarea firelor de sutură.

Tumefacția(umflarea) zonei unde s-a făcut extracția de măsea sau dinte este normală?

Zona extracției se poate umfla la scurt timp după intervenție.

Acest lucru este normal și se datorează edemului postoperator, o fază normală în cadrul fenomenului de vindecare. Edemul are un volum maxim la 48-72 ore după intervenție și scade începând din a 3-a zi.

Poate fi redus folosind comprese reci în primele 1-2 zile, câte 15 minute pe oră.

 

Ce tratament este necesar după o extracție dentară?

Medicul specialist va prescrie o retetă pacientului, de obicei aceasta contine analgezice antiinflamatoare și în unele cazuri antibiotice pentru a preveni o eventuală infecție.

Cât timp va dura până când locul de extracție a dintelui se va vindeca complet?

In majoritatea cazurilor alveola postextractionala se vindeca în 7 până la 10 zile, dacă urmați aceste instrucțiuni. Asigurați-vă că urmați orice instrucțiuni suplimentare de îngrijire postoperatorie de la medicul stomatolog.

 

Ce costuri implică o extracție dentară?

Costurile unei extracții dentare sunt influențate de mai mulți factori: numărul rădăcinilor, poziția – inclus în os sau erupt, necesitatea unui chiuretaj alveolar sau a suturii chirurgicale.

Consultă lista noastră de manopere pentru a afla mai multe despre costurile posibile ale unei extracții puteți afla accesând link-ul urmator: Tarife Edent

 

Cât durează o extracție dentară?

Vă puteți aștepta ca procedura de extracție a dinților să dureze aproximativ 20-40 de minute. În cazul extracției mai multor dinți, durata crește cu încă 15 minute pe dinte.

O extracție dentară realizată corect, cu ajutorul tehnologiei moderne și în condiții sigure de intervenție, facilitează o recuperare și o vindecare rapidă.

Implantul dentar, o soluție?

Există o mulțime de cauze care pot duce la pierderea unui dinte, iar un implant dentar rămâne cea mai bună soluție pe termen lung pentru inlocuirea unui dinte pierdut. Mai mult, implantul arată și functionează exact ca dinții tăi naturali.

Majoritatea pacienților preferă să înlocuiască dinții pierduți cu un implant dentar.

De aceea, pentru a preveni pierderea de volum osos esențial pentru implanturi, în multe cazuri, după extracție se recomandă plasarea unei aditii de os în alveola rămasă goală.

 

Implantul dentar:

  • Este cea mai bună soluție pe termen mediu și lung;
  • Arată și funcționează exact ca un dinte natural;
  • Este stabil și rezistent;
  • Elimină dezavantajele unei proteze mobile.

Implanturile dentare pot fi folosite atât pentru înlocuirea unui singur dinte, cât și pentru cazurile complexe în care nu mai există dinți prezenți pe arcadă, rezultatele finale vor fi atât estetice, cât și funcționale pe termen lung.

Vă stăm la dispoziție oricând vreți să aflați mai multe despre sănătatea dinților dumneavoastră cu ajutorul unui consult pe care îl puteți face la una din clinicile noastre din Tulcea sau București.

În urma unui consult putem vedea exact care sunt căile cele mai bune pe care trebuie să le urmăm împreună. Chiar daca pe moment nu simțiți durere, exista șansă că o afecțiune să fie devoltată sau în curs de dezvoltare.